Иновативна архитектура, концертна зала, галерия, музей, артцентър и голям парк.

...
Иновативна архитектура, концертна зала, галерия, музей, артцентър и голям парк.
Коментари Харесай

Новият център на София - около Централна гара

Иновативна архитектура, концертна зала, изложба, музей, артцентър и огромен парк. Това са част от концепциите за развиването на пространството към Централна гара, препоръчани от архитектурното студио " А и А архитекти ". Негов план завоюва първо място в състезанието за второстепенен градски център на столицата, който беше разгласен от общината в границите на архитектурните награди " Визар ".

Идеята е това извънредно недружелюбно и избягвано сега пространство да стане привлекателно за хората посредством възстановяване на инфраструктурата и вложения в офисни, жилищни и обществени пространства. По този метод то може да се оформи като новия център на София.

Проектът на " А и А архитекти " планува построяването на огромен парк пред гарата. Той би трябвало да минава в озеленен пешеходен надлез, който да минава над жп линиите и да свързва пространствата на юг от гарата с тези от северната ѝ страна. Трафикът, паркингите и съществуващите търговски площи би трябвало да минат подземен, а хората да излязат от горната страна. Предвижда се пространството към гарата да се оживи с построяването на обществени здания, което пък да докара до следващо строителство на нови офиси и жилища.

Осъществяването на концепциите на спечелилите състезанието е в ръцете на общината, която би трябвало да откри средства, с цел да влага в обществените здания и инфраструктура, които да доведат след себе си и частни вложения в тази част на града.



Парк

В момента пред гарата има автогара, търговски обекти, паркинг. Хората пък би трябвало да минават подземен, с цел да стигнат от гарата до близката спирка на градския превоз или до станцията на метрото. В същото време комерсиалните площи в т. нар Ротонда, която още веднъж е в подземното равнище, от години стоят неизползвани. Навсякъде намирисва на урина и отпадъци.

От архитектурното студио оферират превръщане на съществуващата обстановка - хората да излязат над земята, а колите да слязат долу. Паркингът, стоянката за таксита, както и автомобилният трафик би трябвало да заемат в този момент съществуващите подлези и пасажи. Сегашната инфраструктура за пешеходци би трябвало да се пригоди за коли.

Бъдещият парк пред гарата би трябвало да интегрира в себе си и правата от бул. " Мария Луиза ", която минава пред гарата. Предвижда се над земята да минават единствено трамваи. По план парковото пространство ще покрива и съществуващите сега търговски обекти пред гарата. Това ще стане посредством инсталиране на зелените площи над тях и над жп линиите. Така териториите пред гарата ще се свържат пешеходно с тези зад нея.

Бъдещият парк би трябвало да се свърже пешеходно и със съществуващите градини - " Алжир " и на " Майчин дом ", както и с площад " Лъвов мост ".

За възкръсване на пространството към гарата се предлага основаването на дълги пешеходни и веломаршрути от центъра до териториите северно от гарата.



Подземен бул.


В определения преди всичко план се предлага бул. " Мария Луиза " да минава подземен в сектора пред Централна гара. Трябва да се направи и тунел - продължение на бул. " Христо Ботев ", с който да се обезпечава авто достъп до териториите северно от гарата.

Неизползваното сега подземно пространство на Ротондата пък ще стане паркинг и стоянка за таксита.

Зелени здания

Южно от гарата се предлага построяването на няколко нови здания. Те би трябвало да са с новаторски дизайн, да притеглят с архитектурата си и да имат разнородни функционалности, с цел да създадат мястото оживено 24 часа, 7 дни в седмицата.

За задачата се планува построяването на концертна зала, център за събития, дизайнерски хотели, музей, изложба, факултет на висше учебно заведение.

При проектирането на новите здания се предлага интензивно нахлуване на градската среда в тях и назад. Изнасяне на зони с обществен достъп на покривите на постройките - питейни заведения, заведения за хранене, уелнес центрове, детски центрове. Предвижда се богато озеленяване на фасадите и покривите, както и впечатляваща визия и контур на зданията. Целта е мястото да се трансформира в дестинация за градски туризъм.

Живот на север

Даването на оферти за възкръсване на пустеещите сега територии северно от гарата, беше едно от условията към участниците в състезанието за второстепенен градски център. От " А и А архитекти " оферират тази цел да бъде изпълнена на да стадия. Първата стъпка е създаване на инфрастрктура за достъп до това пространство - пешеходен надлез и авто тунел.

Паралелно с това би трябвало да се влага и в пространства, поради които хората да вървят на север от линиите. Предлага се в началото жп заводът край гарата да се трансформира в културен център, а в близост да бъдат направени питейни заведения, клубове, заведения за хранене, както и да се сътвори място за развиване на изобретателни промишлености.

На втория стадий би трябвало да дойдат частните вложители, които да изградят нови офис и жилищни площи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР