Инженерният екип на Bosch в София разработва AI алгоритми, чиято

...
Инженерният екип на Bosch в София разработва AI алгоритми, чиято
Коментари Харесай

Софтуерният „мозък” на интелигентните коли няма право на грешка

Инженерният екип на Bosch в София създава AI логаритми, чиято задача е да избавят животи

Ако автомобилът знае какво вършат водачите и пасажерите, шофирането ще стане по-безопасно и комфортно
(снимка: Bosch)

При скорост от 50 км/ч автомобилът ще измине 42 метра без контрол, в случай че водачът отмести погледа си от пътя за три секунди. Колко неща могат да се случат през тези три секунди?! Много хора подценяват риска. Международните изследвания демонстрират, че едно от всеки 10 катастрофи на пътя са породени от разпръскване или отмалялост. Това е повода, заради която доста софтуерни компании работят по основаването на интелигентни системи за наблюдаване на лидера и вероятно пасажерите в купето. Чрез камери и датчици плюс неестествен разсъдък автомобилът може да „ знае ” по кое време водачът не гледа в пътя, по кое време задрямва или пък по кое време някой от пасажерите не е закопчал защитния си колан. Една от тези компании създава сходни умни технологии в София: Bosch.

„ Ако автомобилът знае какво вършат водачите и пасажерите, шофирането ще стане по-безопасно и комфортно ”, споделя Харалд Крьогер, член на управителния съвет на Robert Bosch GmbH. Автомобилът ще може да подсети лидера да гледа пътя или пък да подсети на младежа на задната седалка да си закопчае защитния колан. Камера, интегрирана в колата, ще познае по кое време клепачите на водачите са „ тежки ” или пък е обърнал глава към пасажера откъм гърба. Благодарение на вграден неестествен разсъдък системата ще направи заключения на база събраната информация: тя ще предизвести водача да внимава, ще предложи отмора, в случай че е изтощен, и даже може да понижи скоростта на транспортното средство.

Разработването на системата на Bosch за наблюдаване на пасажерите и купето е част от подготовката на технологиите за така наречен самоуправляеми коли и се случва в София – в Bosch Engineering Center Sofia. В него работят 250 експерти. Центърът бе открит преди година и бързо удвои броя на специалистите си. Дори сега компанията има отворени позиции за софтуерни инженери и хардуерни експерти за новосформирания хардуерен отдел на инженерния център.

„ Мисията ни е да предоставяме редица артикули за постигане на цялостна самостоятелност, само че не и преди да сме сигурни, че те са 100% безвредни и надеждни ”, споделя Момчил Станчев , началник отдел в Bosch Engineering Center Sofia
(снимка: Иво Даскалов)

Отговорността им е голяма: те основават механизма, който следи какво се случва вътре в автомобила, изяснява Момчил Станчев, началник на един от отделите в Bosch Engineering Center Sofia, в който се създават планове, свързани с устройства за купето на автомобила – камери за следене държанието на лидера и пасажерите, „ умни ” екрани и софтуерни платформи за тях. „ На пазара досега към този момент има забележителен брой артикули и снабдители на системи за наблюдаване и разбор на протичащото се отвън автомобила, само че до момента в който не се доближи цялостна самостоятелност, от изключителна значимост е и това, което се случва вътре в него – държанието на лидера, пасажерите и така нататък ”, споделя Станчев.

Две са главните посоки, в които българските инженерни екипи вземат присъединяване. Първото от тях е обвързвано със системи за наблюдаване (IMS) за нараснала сигурност и комфорт, споделя мениджърът. Те са предопределени за обичайни автомобилни производители. Вторият вид разработки и технологии са насочени към новата наклонност в използването на колите, а точно споделеното пътешестване (Ride Sharing) и са предопределени за фирмите, които оферират такива услуги.

„ До огромна степен технологиите, на които се основават и двете посоки, са сходни – компютърно зрение, машинно самообразование, редом програмиране, многопроцесна обработка, обработка на образни сигнали и други, осъществени на вградени системи с операционни системи за действително време. Разликата е във функционалностите, които се осъществят за всяко едно от тях. Традиционните езици за програмиране, които се употребяват, са С, С++ и Python, само че инженерните знания за решаването на дилемите, свързани с описаните нагоре технологии, са от определящо значение ”, добавя Станчев.

Върхово софтуерно предизвикателство

Системата за наблюдаване на лидера и пасажерите в купето посредством камери и неестествен разсъдък могат да избавят живот, уверени са в Bosch. За да реализират това, инженерите в София създават интелигентни логаритми за обработка на облиците от интериора и машинно самообразование. С течение на времето системата се научава да „ схваща ” какво в действителност прави индивидът на шофьорската седалка. За да познае, да вземем за пример, че той е на път да задреме, тя е „ гледала ” голям брой записи на действителни обстановки на задрямване при шофиране. Анализира позицията клепачите, скоростта на намигване на очите, посоката, придвижванията на зеницата. Така „ схваща ” какъв брой изтощен е лидерът в реалност.

„ Известно е, че всяка компютърна система, която има за цел да разпознава, би трябвало да бъде обучавана, както и да се наблюдават резултатите от образованието, и като при нас хората, това нормално е дълъг развой ”, споделя Момчил Станчев. Сред значимите задания на инженерния екип в София е съкращаването на това време на самообучаване. Като част от отговорностите на експертите в Bosch Engineering Center Sofia е създаването на редица софтуерни приложения, посредством които образованието и анализът на постигнатите от системата резултати става изцяло автоматизирано, единствено с натискането на един бутон.

Ключовото предизвикателство пред всички е разбирането, че машинният логаритъм няма право на неточност. „ В множеството случаи е много елементарно един логаритъм да дава верни решения в може би 80% от случаите. Ала при колите е нужна доста по-висока акуратност. Тук става въпрос за човешки животи, по тази причина даже акуратност от 95% постоянно е недопустимо ниска ”, споделя Момчил Станчев. „ Достигането на още по-голяма акуратност за мен е най-сериозното софтуерно предизвикателство, защото при колите е належащо вярното решение да се доближи в действително време и най-често на хардуерно лимитирана система ”.

На път към самостоятелните коли

„ Постигането на цялостна самостоятелност е комплициран и дълъг развой. Дори по формулировка е разграничен на 5 съществени огромни стадия (нива), като цялостна самостоятелност идва чак в последната фаза, когато се изключва каквато и да е интервенция от лидера или пасажерите и теоретично би следвало автомобилът да стане изцяло безвреден. За момента се смята, че сме достигнали до 3-тия стадий, като избрани компании, в това число и Bosch, имат разработки на системи, свързани с равнище 4 ”, изяснява мениджърът от българския развоен център на Bosch.

Предизвикателството с автономността, съгласно него, е обвързван с това, че действително не е ясно тъкмо какви системи са нужни за постигане на всяко равнище на самостоятелност. „ Чак откакто се разработят, свържат дружно и тестват системи, за които се чака, че ще обезпечат несъмнено равнище, може да се разбере къде са пропуските и да се измислят и разработят други, които да покрият тези проблематични области. Също по този начин много постоянно се появява потребността от редица спомагателни самостоятелни системи, главно свързани със сигурността ”, споделя Станчев.

В конкуренцията за състезание при самоуправляемите коли, уви, светът към този момент бе очевидец на случаи на трагични произшествия, довели до загубата на човешки живот. Именно заради непълната формулировка на това какви системи включва обещано равнище на самостоятелност и заради желанието на другите автомобилни производители да са първите, които го доближават, за жалост може да се стига до съдбовни последствия, счита Момчил Станчев. Категоричен е, че методът на Bosch е много по-различен и е привързан със обществено виновното отношение на компанията. „ Нашата цел е да създаваме новаторски артикули, само че преди всичко са сигурността и сигурността. Мисията ни е да предоставяме редица артикули за постигане на цялостна самостоятелност, само че не и преди да сме сигурни, че те са 100% безвредни и надеждни ”.

Личната цялост: приоритет

Разработването на интелигентните системи за различаване на положението на лидера и пасажерите в купето на автомобила допуска непрекъснато снимане и анализиране, в това число изпращане до „ облачни ” сървъри, което обаче слага въпроса за събирането на персонални данни. Всички разработчици на системи за автоматизация на колите са изправени пред една и съща комплицирана етична главоблъсканица. Те би трябвало да създадат логаритми, които разграничават хора и положения, без да нарушават неприкосновеността.

Поради чувствителността на записваните данни в Bosch на световно равнище има редица практики за опазване интегритета и неприкосновеността, споделя Момчил Станчев. Това включва:

Количеството данни, които се събират за разбор и възстановяване на механизмите на изкуствения разсъдък, може да е много огромно, заради което обработката е поверена на софтуерни технологии. Тези програмни системи за автоматизация също се осъществят от експертите на инженерния център на Bosch в София.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР