Инж. Коста Стоянов, варненският народен представител от Възраждане“ и председател

...
Инж. Коста Стоянов, варненският народен представител от Възраждане“ и председател
Коментари Харесай

Инж. Коста Стоянов: Призовавам строителните фирми да подават искания за индексация

Инж. Коста Стоянов, варненският депутат от „ Възраждане “ и ръководител на Комисията по районна политика, благоустройството и локално самоуправление в 48-ото Народно заседание, приканва строителните компании да подават претенции за индексация на договорите.

След отправено запитване към министъра по европейските въпроси се откри, че единствено по четири оперативни стратегии 586 контракта за над 4 милиарда лв. са наранени от инфлацията.

От тях по Оперативна стратегия " Региони в напредък " са 402, по Оперативна стратегия " Околна среда " – 156, по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " – 21, а по Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " – 7.

Интересен факт е, че към началото на месец декември по Оперативна програма " Околна среда " от 156 наранени контракта единствено за 11 е поискана индексация.

По Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " от 7 наранени контракта за 3 е поискана индексация от възложителите, само че нито един от тях няма подадено искане за индексация.

„ Към днешна дата общият размер на декларираното от възложителите по Закон за обществените поръчки нарастване на цените по четирите оперативни стратегии е в размер на 412 млн. лв.. За да се разбере действително какъв брой е цената на индексация на всички наранени контракти освен по оперативните стратегии, а и към останалите възложители, с цел да имаме цялостната картина и да можем да обсъждаме всъщност какви са опциите за финансиране, би трябвало да се внесат претенции за индексация от засегнатите страни. Призовавам строителните компании да подават претенции за индексация “, разяснява инж. Коста Стоянов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР