Хората с трайни увреждания вече могат да кандидатстват за високотехнологични

...
Хората с трайни увреждания вече могат да кандидатстват за високотехнологични
Коментари Харесай

Хора с увреждания могат да кандидатстват за 11 вида високотехнологични помощни средства | Заявленията ще се приемат от Агенцията за социално подпомагане до 17 юли

Хората с трайни увреждания към този момент могат да аплайват за високотехнологични помощни средства и медицински произведения по план на Министерството на труда и обществената политика (МТСП), по който ще бъдат подкрепени минимум 3300 души.

Това стана ясно по време на информативен ден във връзка осъществяването на план „ Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания “. Той се финансира по Националния проект за възобновяване и резистентност и за осъществяването му са планувани 24 млн. лева

Заявленията ще се одобряват от Агенцията за обществено подкрепяне до 17 юли, а изискванията за кандидатстване и нужните документи са оповестени на нейния уебсайт www.asp.government.bg.

„ Проектът е ориентиран към хора с увреждания в трудоспособна възраст и към деца, които могат да се включат интензивно в просветителната система. Искаме да покажем сполучливи образци за това каква е била изгодата от получените по него новаторски помощни средства и медицински произведения за личностното развиване на хората с увреждания “, изясни заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров, който взе участие в осведомителния ден.
Чрез даването на високотехнологични помощни средства и медицински произведения се цели поощряване на персоналната подвижност и досегаемост на хората с трайни увреждания, възстановяване на социално-икономическия им статус и интензивността им за обществено приобщаване. Кандидатите по плана могат да са учащи, заети, безработни или стопански неактивни, само че е значимо да не са получили финансова поддръжка за покупка на същото помощно средство с обществени средства. На всеки претендент може да бъде предоставено единствено едно помощно средство, ако дава отговор на изискванията за достъп.

„ Този план е естествено продължение на предприемани към този момент дейности взаимно с други институции и сътрудници от гражданския бранш за основаване на благоприятни условия за водене на по-независим метод на живот и за икономическо и обществено приобщаване в обществото на хората с трайни увреждания “, уточни заместник-министър Лазаров.
Той означи, че дейностите, които касаят приобщаването на хората с увреждания в стопанската система, обществото и в обществената сфера, не могат да бъдат сполучливи, в случай че се правят единствено от една институция или организация.

„ В хода на реализирането на този план ние привлякохме организациите на и за хората с увреждания, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за обществено подкрепяне и представители на други неправителствени организации, с цел да се подсигурява неговата успеваемост “, добави заместник-министърът.
Високотехнологичните помощни средства, които ще се обезпечават по план „ Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания “, са 11 типа. Сред тях са портативен брайлов компютър, брайлов екран, програмен продукт за екранни четци, вертикализираща електрическа инвалидна количка, електрически мотор за инвалидна количка, нервозен и мускулен стимулатор за вървене или за ръце, миоелектрични или модулни протези, изработвани по поръчка на база на самостоятелно задание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР