Инициативата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за

...
Инициативата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за
Коментари Харесай

Над 42 хиляди лева събраха за Планетариума в Стара Загора

Инициативата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за отбелязване на 39-мия му рожден ден с благотворителна идея събра 42 523 лв.. Стотици жители поддържаха благородното начинание в новата Арт зона на парк „ Артилерийски “ в понеделник вечерта. В трите сложени кутии за дарения, искащите имаха опция да допринесат за закупуването на звезден проектор (Планетариум) за Астрономическата обсерватория „ Юрий Гагарин “, нужен за проучване на звездното небе. В кутиите събраната сума бе 14 378 лв.. Много от компаниите и организациите в града използваха и банковата сметка на Сдружение с нестопанска цел КЛУБ - ЛЮБИТЕЛИТЕ АСТРОНОМИ ГЕММА, с цел да дарят доброта като импортираната досега сума е 28 145 лв.. Сред донорите са Сдружение с нестопанска цел „ Лайънс клуб “-Стара Загора, Холдинг „ Загора “, Фондация „ Трейс за хората “, Тенис клуб „ Августа Траяна “, „ В и К “-Стара Загора, както и десетки старозагорци.

„ Искам да изкажа специфични благодарности към всички Вас, които дойдохте довечера и уважихте освен персоналния ми мотив, само че подкрепихте и идеята, с която съм съпричастен. Инициативата да бъдат събрани средства за възобновяване на Планетариума в Стара Загора “, сподели пред присъстващите кметът Живко Тодоров. „ Сигурен съм, че с общи старания през идната година -2021 година, когато се навършват 60 години от откриването на първата извънстолична Обсерватория, ще успеем да го възстановим. По този метод градът ще поддържа науката, която е в основата на всичко “, прикани още градоначалникът. Той за следващ път изясни, че както през миналите години е потвърдено, в Стара Загора има не просто хора, а има общественост „ В Стара Загора има един необикновен дух, който дава опция да вършим града все по-хубав “, сподели още Тодоров, завършвайки с думите – „ Благодаря Ви, че Ви има и, че имате сърца! ”.

Директорът на Астрономическата обсерватория „ Юрий Гагарин “ доцент доктор Алексей Стоев  благодари за организирането на благородната самодейност в помощ на закупуването на звезден проектор за планетариума в Стара Загора. „ В Стара Загора е основана и първата в България извънстолична астрономическа обсерватория. Тя е открита на 26 февруари 1961 година, само че е работила още от 1959 година като Клуб по астрономия и астронавтика към тогавашната Доброволна организация за подпомагане на защитата. Обсерваторията се развива извънредно сполучливо. Първият й шеф е Бончо Бонев. Той оглавява кохортата от основатели на обсерваторията. Малко по-късно, до 1974 година, отпред на обсерваторията застава проф. Митко Гогошев. Тогава част от обсерваторията минава към Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките. На 4 октомври 1978 година обсерваторията се снабдява с планетариум. Това е датата на изстрелването на първия неестествен сателит на Земята. Планетариумът работи сполучливо до 26 юни 1994 година, когато при злополучен пожар изгаря цялото съоръжение на обсерваторията “, описа пред присъстващите Стоев. След пожара са правени няколко опита за закупуване на звезден проектор. „ През предходната година, по самодейност на „ Лайнс клуб “ Стара Загора, се организираха няколко дарителски акции, които съумяха да съберат към 20 000лв. Обсерваторията кандидатства по една планова линия към Министерство на образованието и науката за 150 000 лева Успяхме да спечелим плана, само че планетариумът, дружно с купола, екран с цел да проектира звездното небе костват към 220 000 лева Надявам се довечера да потвърдим думите на Армстронг, при кацането му на Луната, че вършим една дребна стъпка, само че огромна крачка в нашата старозагорска общественост “, сподели в умозаключение шефът на Обсерваторията.

На благотворителната вечер в старозагорския парк „ Артилерийски “, гениите от трио „ Арте плюс “ поздравиха гостите безплатно. От кетъринг компанията също се включиха към идеята. Специален привет към рожденика беше насочен от младата вяра на НУМСИ „ Христина Морфова “- деветокласникът Добромир Добрев.

Всеки, който желае, може да бъде съпричастен и да помогне, употребявайки дарителската сметка: BGN сметка с IBAN: BG09STSA93005528732887 BIC: STSABGSF
Титуляр: Сдружение с нестопанска цел КЛУБ - ЛЮБИТЕЛИТЕ АСТРОНОМИ ГЕММА
Булстат: 123621825

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР