Инициативата на Африка Великата зелена стена е 8 000-километрова стена

...
Инициативата на Африка Великата зелена стена е 8 000-километрова стена
Коментари Харесай

Великата зелена стена в Африка може да има нежелани сериозни климатични последици

Инициативата на Африка " Великата зелена стена " е 8 000-километрова стена от дървета, предопределена да задържи Сахара от разширение на юг. Нови климатични симулации, ориентирани както към предишното, по този начин и към бъдещето на района, обаче, демонстрират, че това озеленяване може да има бездънен резултат върху климата в Северна Африка и даже отвън нея.

До 2030 година планът има за цел да засади 100 милиона хектара дървета по продължение на Сахел, полусуха зона около южния завършек на пустинята. Тази стена от дървета може да удвои преваляванията в Сахел и да понижи междинните летни температури в огромна част от Северна Африка и в Средиземно море. Това сочат симулации, показани в края на декември по време на есенната среща на Американския геофизичен съюз, написа БГНЕС.
Кораловите рифове край африканския бряг са застрашени от изгубване до 50 години
Заради повишаващите се температури и несъразмерния лов на риба кораловите рифове в западната част на Индийския океан може да бъдат унищожени...
Прочети повече
Но изследването открива още, че температурите в най-горещите елементи на пустинята ще станат още по-високи.

Предишни изследвания демонстрират, че " Зелената Сахара " е обвързвана с измененията в интензивността и местоположението на западноафриканския мусон. Тази съществена вятърна система духа парещ, изсъхнал въздух на югозапад в Северна Африка през по-хладните месеци и носи малко по-влажни условия на североизток през по-горещите месеци. Сега учените признават, че измененията в растителната завивка и цялостната запрашеност могат фрапантно да засилят тези мусонни промени. Повече растителност " оказва помощ за основаването на местен басейн от влага ", като повече вода се движи от почвата към атмосферата, увеличавайки влажността и затова преваляванията, споделя Дийпак Чандан, палеоклиматолог от Университета в Торонто. Растенията също по този начин основават по-тъмна земна повърхнина спрямо ослепителните пустинни пясъци, тъй че земята да всмуква повече топлота, споделя Чандан. Нещо повече, растителността понижава количеството прахуляк в атмосферата. Праховите частици могат да отразяват слънчевата светлина назад в космоса, тъй че по-малко прахуляк значи, че повече слънчева радиация може да доближи земята. Всички тези резултати ще доведат до повече топлота и повече мокрота над сушата по отношение на океана, създавайки по-голяма разлика в атмосферното налягане. А това значи, че ще духат по-силни, по-интензивни мусонни ветрове .

Идеята за Великата зелена стена в Африка идва през 70-те и 80-те години на предишния век, когато в миналото плодородният Сахел стартира да става ялов и изсъхнал вследствие на изменящия се климат и потреблението на земята. Засаждането на защитна стена от растителност за задържане на разширяваща се пустиня е дълготраен проект. Воден от Африканския съюз, планът за Великата зелена стена в Африка започва през 2007 година и в този момент е приключен на към 15 %. Поддръжниците се надяват, че приключената линия от дървета, която ще се простира от Сенегал до Джибути, освен ще попречва разширението на пустинята на юг, само че и ще донесе усъвършенствана продоволствена сигурност и милиони работни места в района.

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР