Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ръководството на

...
Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ръководството на
Коментари Харесай

България диша прахта на Румъния и за безвизови пътувания в САЩ

Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в управлението на демократите в Сената, и Джийн Шахин, ръководител на подкомисията за Европа в Комисията по външни връзки на Сената. Законодателната самодейност идва директно след визитата на двамата сенатори в Румъния предишния месец. За да бъде отстранен визовият режим със Съединени американски щати, би трябвало отводите на визи за жители от избрана страна да не надвишават 3%, до момента в който предходната година отводите за румънски жители са били 17% от всички молби, които са подали.

 

България е от последните страни в Европейски Съюз дружно с Румъния, Хърватия и Кипър, чиито жители нямат право на безвизово пътешестване в Съединени американски щати. Букурещ и София споделят идентични упоритости за влизане в Шенгенската зона на Европейски Съюз, където официално няма вътрешни граници. При визитата си през вчерашния ден в България румънският президент Клаус Йоханис изрази дружно с домакина си Румен Радев предпочитание за взаимни дейности за превъзмогване на пречките за влизане в Шенген. За разлика от България обаче Румъния си обезпечи към този момент поддръжка от Нидерландия, до момента в който общо затруднение и за двете страни остава съпротивата на Австрия.

 

" Инициативата на американските сенатори демонстрира поддръжката и доверието, с което се употребява Румъния като стратегически сътрудник и съдружник в Черноморския район ”, съобщи румънският дипломат в Съединени американски щати Андрей Мурару.

 

Озаглавен „ Закон за унищожаване на визовия режим на Румъния от 2023 година “, документът изпраща значим политически сигнал до американската изпълнителна власт (Министерството по вътрешна сигурност, което управлява програмата за унищожаване на визите) във връзка с определянето на Румъния като участваща страна. В същото време управляващите в Букурещ се предизвикват да засилят напъните си за битка с трафика на хора и да изпълнят техническите критерии за допускане до програмата, както е планувано в Американския закон за имиграцията и поданството.

 

Когато законопроектът беше импортиран в дневния ред на Сената, двамата американски сенатори се позоваха на значимата и дейна роля, която Румъния има в границите на НАТО и Европейския съюз, наблягайки околните връзки със мощен съдружник като Съединените щати. Те оцениха и поддръжката, оказана на украинските бежанци в подтекста на бруталната експанзия на Русия против Украйна.

 

“Съединените щати твърдо поддържат влизането на Румъния в програмата за унищожаване на визите ”, съобщи във вторник Дерек Хоган, чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия разговор Румъния-САЩ, оповестява още Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР