Инициативата Децата и наркотиците: истина и легенди“ гостува на деветокласниците

...
Инициативата Децата и наркотиците: истина и легенди“ гостува на деветокласниците
Коментари Харесай

Юношеската възраст е идеалната почва за развитие на зависимости

Инициативата „ Децата и опиатите: истина и митове “ гостува на деветокласниците от Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн във Варна. Пред тях Валентин Русимов – съветник в съдружие „ Отвори очи “ – сподели, че годините на тийнейджърството обезпечават съвършена почва за развиване на зависимости. В този интервал човек постоянно се усеща нерешителен, има потребност от утвърждението на връстниците си. Или пък от щастливи мигове и рискови чувства. Не е изключено обаче да желае да преодолее психически контузии. Всичко това може да тласне младежите към зависимостта. Но опиатите не дават решение на никоя от тези потребности.

„ Постоянно ще чувате, че сте задръстени, в случай че не употребявате.  Всъщност никой няма да ви каже, че тези субстанции ще ви заведат безусловно в пъкъла. Аз бях там, само че открих сили, с цел да поема по дългия път на възобновяване “, описа Мария Зафирова.

Съдия Даниела Костова от Апелативен съд – Варна я поддържа с данни от психиатри, които са стигнали до извода, че с цел да спреш, би трябвало да стигнеш дъното. Едва тогава можеш да се оттласнеш. Чак тогава се засилва инстинктът за самозапазване. Но за доста хора вредите може да са необратими, тъй като всеки един опиат се цели в слабото място на човешкото създание – там, където ще го уязви най-силно. Няма система в организма обаче, която да остава незасегната. Наркотиците изгарят мозъчната тъкан, защото не разрешават на кислорода да стига до мозъка, обясниха младежите от съдружие „ Отвори очи “. Показаха образно схемата, по която мозъкът привиква към рисковите субстанции. Онагледени бяха и провалите върху него. Вальо уточни като една от главните самозаблуди мантрата „ постоянно мога да спра “. „ Когато взех решение да спра, бях изгубил близо 6 години от живота си. Сега към момента догонвам връстниците си, които към този момент са приключили висшето си обучение, основали са фамилии “, призна 24-годишният съветник.

Лекторите обърнаха внимание на марихуаната, която е измежду най-често популяризираните артикули. Да, артикул, тъй като тя от дълго време не е единствено трева. Никога не знаете какво пушите с такава цигара. Съдия Костова даде образец: „ Преди години главното вещество тетрахидроканабинол  беше с централизация 3-4%. Вече преглеждам каузи, по които експертизите откриват 15 и повече %. Конопените растения се обработват с други наркотични субстанции и по този начин без да подозирате се пристрастявате към друга субстанция. Това е единствено пазар, голяма промишленост за пари, в която ползата към потребителите е само финансов. Никой в тази верига не ви продава, тъй като желае да сте здрави и да сте добре “, увери юристът.

            Мария си спомня, че опиатите напълно са трансформирали посоката на живота й. „ Имах добър триумф в учебно заведение, разбирах се с родителите си, имах другари. Всичко се промени след „ първия път “. Защото след него започваш да търсиш все по-силни опиати, нови стимуланти, до момента в който тотално не изгубиш себе си. Минава прекалено много време, до момента в който осъзнаеш, че този, който ти продава, не ти е другар, а те убива “, описа момичето.

Зависимостта е това, което дилърите и недоброжелателите употребяват. Защото най-лесно лъганите и манипулирани хора са подвластните, изясни Валентин. Съгласи се и арбитър Даниела Костова: „ Който ви желае положителното, ще ви харесва, обича и приема подобен какъвто сте. Няма да слага условия от вида „ в случай че не вземаш “. В този миг би трябвало да ви светне алена предупредителна лампа. И да кажете „ не “ още първия път. Когато към момента е елементарно “. Тя напомни, че закононарушенията, свързани с опиати, се одобряват за тежки от българския закон. Наказват се със затвор. А е съвсем неизбежно наркозивисимите да извършат закононарушения.

„ Единствените виновни към вас самите, сте вие. Вземайте решенията си премислено и отговорно. Защото като се изключи че можете да разрушите личния си живот, унищожавате и този на най-близките си, които са се грижели за вас и са ви обичали през целия ви път дотук “, обърна се към деветокласниците наказателният арбитър. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР