Инициатива Правосъдие за всеки“ не подкрепя проекта за промени в

...
Инициатива Правосъдие за всеки“ не подкрепя проекта за промени в
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки“ не подкрепя проекта за промени в Конституцията, внесен в парламента

Инициатива „ Правосъдие за всеки “ не поддържа плана за промени в Конституцията, импортиран в Народното събрание от  ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи, оповестиха от организацията на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.
Оттам описаха, че са взели участие в правенето на план за промени в главния закон по линия на правосъдната власт дружно с ПП-ДБ, само че е имало разлики, в това, което обединението е показала и още повече разлики с импортираното от трите парламентарни групи. Според „ Правосъдие за всеки “ с измененията, които засягат основния прокурор, не се понижават пълномощията му. Обявиха се също и против измененията на мандатите на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор.
Ние държим да знаем кой е създателят на текстовете, появили се в плана, след представянето му от ПП-ДБ, сподели ръководителят на ИПВ Велислав Величков. Той прикани ръководителя на парламентарната правна комисия да провежда публичен спор по отношение на препоръчаните промени и предизвести да не се отстрани публичното разискване.
Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят правосъдната промяна с реплика за опазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние изрично ще се противопоставим, тъй като осем години водим битка не с цел да получим втори „ исторически компромис “ или поредна реплика. Приветстваме положителните текстове, изключително за Висш съдебен съвет, ще ги подкрепим, добави Величков.
От ИПВ означиха, че държат на препоръчаната от тях смяна в член 120 на Конституцията, която гласи, че не предстои на ограничение със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на жителите, уредени в Конституцията, в правото на Европейски Съюз и в интернационалните контракти, по които България е страна. Представителите на „ Правосъдие за всеки “ споделиха, че за второто четене на измененията, в случай че би трябвало ще провеждат и митинги, с цел да върнат текста.
Във връзка с митингите през вчерашния ден, провели се в редица градове, в поддръжка на нападнатото момиче от Стара Загора и против насилието над дами, Петър Кънчев разяснява, че хората, на улицата и в обществените мрежи са разпознали, че правосъдната промяна е нещо извънредно значимо. 
Вчера се случи същински цивилен митинг против системата. Ако в една страна младежите мислят, че правораздаването е разрушено, значи, че би трябвало да се вършат доста по-дълбоки промени от замислените. Политиците би трябвало да възвърнат доверието в правораздаването, тъй като без правораздаване няма страна, съобщи Велислав Величков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР