Информацията, че БНТ пуска новини на украински в сайта си

...
Информацията, че БНТ пуска новини на украински в сайта си
Коментари Харесай

Кошлуков: Пускаме и новини на сръбски, английски и румънски в сайта на БНТ

Информацията, че Българска национална телевизия пуска вести на украински в уеб страницата си разбуни духовете.

От Българска социалистическа партия упрекнаха малкия екран в " национално изменничество ".

Директорът Емил Кошлуков излезе с пояснение:

Две думи по тематиката за новините на украински език:

Българска национална телевизия излъчва вести на турски( видео в ефир и сайт), на украински( видео в уеб страницата ни) и на английски( единствено текст). Предстои да пуснем вести на сръбски, британски и румънски( видео в уеб страницата ни), евентуално и на още езици по-късно. Радио България има вести в уеб страницата си (само текст) на всички тези езици, плюс немски, съветски, гръцки, испански и други, без украински.

Идеята за вести на тези езици е ясна, съгласно мен. От една страна нашите български общности в чужбина да могат да слушат новините и на локалния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни, да се срещнат по-добре с нашия живот. Надявам се, че това оказва помощ за интеграцията им, за разбирането и опознаването сред съседите, за разпространяването и одобряването на информация за родината ни, а в последна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите вести, на други езици. По-добре да чуят от нас, в сравнение с от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали отвън територията на страната.

Българска национална телевизия е социална телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в публичния живот. Позициите за и срещу Русия, Украйна, войната, джендър-идеологията, както и всички останали линии на остро разделяне в публичното мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги сътворяваме.

И да, ще имаме и вести на съветски. Общността на рускоговорящите в България е огромна, те имат потребност да знаят какво става в родината ни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР