Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за

...
Най-съвършената молитва към Бога е тази, която изразява благодарност за
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: Най-съвършената молитва към Бога е благодарствената

Най-съвършената молитва към Бога е тази, която показва признателност за това, което сме получили от него, за това, което към този момент имаме.

Това сподели пред БНР доцент Костадин Нушев - учител в Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", създател на книги и студии по християнска нравственос и православно богословие.

" Хората доста постоянно се обръщаме към Бога с просителни молебствия, когато желаеме да получим Божията благословия и богатства. А доста рядко се обръщаме с благодарствена молитва, с която да му благодарим за това, което имаме. Затова Църквата ни споделя, че в християнството най-съвършената молитва е тази, която е израз на благодарствено отношение и възхвала към Бога. Но доста мъчно ние доближаваме до това безкористно и напълно общение и отношение към Бога. Много постоянно ние прибягваме към молитвата едвам когато сме усетили някаква празнина в живота и бихме желали Бог да я запълни с неговото всемогъщество и с преизобилната мощ, която той има да бъде източник на всички богатства ", изясни богословът.

По думите му, когато приказваме за Христос като избавител, имаме поради цялото му земно служение - идването му, въплъщението му, раждането му, учителското му служение, доброволната гибел, възкресението и възнесението:

" Чрез всички свои дейности Исус Христос прави своето избавително дело, само че посредством доброволната си гибел на кръста той принася възмездие. Това е изкупителната му жертва ".

Доц. Костадин Нушев уточни, че Христос ни учи, че не всеки, който го е последвал, ще се любува на нехаен живот и на някакво земно благополучие, а назад - всеки, който желае да върви след него, би трябвало да се отхвърли от своето себелюбие и от устрема единствено и само да получи полза и благополучие, тъй като, който желае да следва Христовия образец, също ще би трябвало да понесе своя кръст и да се сблъска със премеждия.

" Доброволната кръстна гибел, която Христос приема поради нас и нашето избавление, е в центъра на богослужението на Разпети петък. Всички богослужения имат за цел да оказват помощ на вярващите християни молитвено да съпреживеят тези евангелски събития. Но и да се опитат да възприемат тази плодородна свръхестествена поддръжка, която всеки един получава посредством доброволната всеотдайност на кръста, която Спасителят дава за всички нас ", акцентира доцент Нушев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР