Инфлацията в еврозоната надхвърли 10% през октомври, което подчертава сериозността

...
Инфлацията в еврозоната надхвърли 10% през октомври, което подчертава сериозността
Коментари Харесай

Страшен Хелоуин кошмар за Лагард! Какво ни чака

Инфлацията в еврозоната надвиши 10% през октомври, което акцентира сериозността на рецесията с разноските за живот в района. Днешните данни на европейската статистическа работа Евростат прибавят по-голям напън върху Европейската централна банка, която би трябвало да работи уверено за преодоляване на повишаването на живота.

Експресните данни на Евростат демонстрираха, че общата инфлация доближава 10.7% на годишна база този месец. Това е най-високото равнище от основаването на валутния съюз. Рекордът е движен от по-високите цени на силата и храните през последните 12 месеца.
-->
През октомври разноските за сила скачат с 41.9%, до момента в който тези за храни, алкохол и тютюн – с 13.1%. За съпоставяне, през септември растежите бяха надлежно с 40.7% и 11.8%.

" Инфлацията скочи още веднъж през октомври и е същински Хелоуин призрачен сън за ЕЦБ “, споделиха анализатори от Pantheon Macroeconomics.

Саломон Фидлер, икономист в Berenberg, прибавя, че „ продължаващият скок на потребителските цени и към момента устойчивото вътрешно търсене през лятото демонстрират риск Европейската централна банка да увеличи лихвите със 75 базисни пункта и през декември, вместо с 50, както сега се чака ”.

В Италия общата инфлация надвиши упованията на анализаторите от 12.8% на годишна база. Германия също заяви, че инфлацията е скочила до 11.6%, а във Франция цифрата е достигнало 7.1%. Различните стойности отразяват ограниченията, подхванати от националните държавни управления, както и равнището на взаимозависимост, което страните имат или са имали от съветските енергийни източници.

Има обаче страни от еврозоната, в които инфлацията е повишена с над 20%. Това са последните три страни, включили се към валутния съюз – Естония, Латвия и Литва.

Експресните данни за икономическия напредък на Евростат от понеделник демонстрират растеж от 0.2% за еврозоната през третото тримесечие. Това е откакто районът набъбна с 0.8% през второто тримесечие. Само Белгия, Латвия и Австрия записват равнища на Брутният вътрешен продукт под нулата.

Досега 19-членният блок съумя да избегне рецесията, само че забавянето на стопанската система е явно.

Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics, сподели, че нарастването на Брутният вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие не трансформира нашето мнение, че еврозоната е на прага на криза “.

Еврото се търгуваше под паритета по отношение на щатския $ в ранните часове за търговия в Европа в понеделник и съвсем не се помръдна след новите данни. Еврото е по-слабо по отношение на зелените пари и това също е нещо, за което ЕЦБ е загрижена с опасения, че това ще тласне още повече инфлацията в еврозоната.

/economic/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР