Инфлацията в Австралия достигна 32-годишен връх през последното тримесечие, тъй

...
Инфлацията в Австралия достигна 32-годишен връх през последното тримесечие, тъй
Коментари Харесай

Инфлацията в Австралия достигна 32-годишен връх

Инфлацията в Австралия доближи 32-годишен връх през последното тримесечие, защото разноските за жилищно строителство и газ се покачиха - шокиращ резултат, който ускори натиска за връщане към по-агресивни покачвания на лихвите от страна на централната банка на страната, предава.

Данните от Австралийското статистическо бюро (ABS) в сряда демонстрираха, че показателят на потребителските цени (CPI) е скочил с 1,8% през септемврийското тримесечие, надхвърляйки пазарните прогнози от 1,6%.

Годишният % скочи до 7,3% от 6,1%, което е най-високото равнище от 1990 година насам и съвсем три пъти над темпа на напредък на заплатите.

Внимателно следеният измерител на главната инфлация, съкратената междинна стойност, също се повиши с 1,8% през тримесечието, повишавайки годишния ритъм до 6,1% и още веднъж надалеч над прогнозите от 5,6%.

Това би било нежелана вест за Резервната банка на Австралия (RBA), която смяташе, че главната инфлация ще доближи връх от 6,0% през декемврийското тримесечие, като главната инфлация ще доближи 7,75%.

Вместо това анализаторите предупреждаваха, че както главните, по този начин и водещите ограничения сигурно ще се повишат още повече през това тримесечие с новия месечен CPI на Австралийското статистическо бюро, който се форсира през септември.

" Резултатът е, че инфлацията на CPI ще доближи 8% през Q4. По-силното от предстоящото повишаване на потребителските цени е в сходство с нашата прогноза, че Резервната банка на Австралия ще увеличи лихвите по-агресивно, в сравнение с множеството чакат ", сподели Марсел Тиелиант, старши икономист в Capital Economics.

Както ANZ, по този начин и Commonwealth Bank of Australia прибавиха още 25 базисни пункта към своите прогнози за паричните лихвени проценти да доближат връх надлежно от 3,85% и 3,1%. Националната австралийска банка също преразгледа упованията си за терминална рента до 3,6%, спрямо 3,1% преди. Лихвеният % в брой сега е 2,6%.

Австралийският $ се повиши с 0,3% до $0,6412, най-високото равнище от повече от две седмици. Това е изключително несвоевременно за Резервната банка на Австралия, защото изненада мнозина този месец, като се намали до покачване на лихвите с четвърт пункт, след четири хода от 50 базисни пункта. Лихвите към този момент се покачиха с големите 250 базисни пункта от май и Резервната банка на Австралия искаше да върви по-бавно, с цел да види по какъв начин фрапантното стягане се отразява на потребителските разноски.

Фючърсите към момента допускат придвижване с четвърт пункт на 1 ноември до 2,85%, само че в този момент демонстрират прочут късмет за покачване с половин пункт през декември и пик за лихвите към 4,20% през юли.

Европейската централна банка и централната банка на Канада се чака да се повишат със 75 базисни пункта тази седмица, до момента в който Федералният запас би трябвало да изравни това на срещата си на 2 ноември.

Съществуват също опасения, че скорошните наводнения в Източна Австралия ще покачат още повече цените на храните, като веригата супермаркети Coles предизвестява за намаляващи размери на пресни храни, където цените са се повишили с 8,8% по отношение на година по-рано.

Докладът за CPI от сряда сподели, че цените на храните към този момент се повишават с годишен ритъм от 9,0%, като единствено през третото тримесечие се следи скок от 3,2%.

Австралийското статистическо бюро отбелязва, че годишната инфлация за артикули и услуги от първа нужда е скочила до 8,4% през септемврийското тримесечие, което акцентира степента на напън върху разноските за живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР