Инфлацията ще спадне от само себе си. Всички мерки, които

...
Инфлацията ще спадне от само себе си. Всички мерки, които
Коментари Харесай

Николай Василев: Не може приоритети на един бюджет да са социалните разходи и харчовете за ток

Инфлацията ще спадне от единствено себе си. Всички ограничения, които се вземат до момента няма да преборят инфлацията. Тази позиция изрази в студиото на Би Ти Ви царският стопански министър Николай Василев.

При държавен надзор върху цените се получава или недостиг на артикули, или жестоки измами с качеството и количеството, или продажба под масата и така нататък, акцентира още икономистът.

Василев изясни, че няма укор към служебния кабинет по отношиение на бюджета. Оповестяване на действителната картина по един фрапантен метод е било, с цел да разсънят политическата класа и това е имало несъмнено резултат.

По думите му недостиг 6.4% е вторият по величина след Виденовата рецесия през 1996 година. Той води до голям дълги и всички останали отрицателни последствия. 3% е по-малко от 6%, призна той само че означи, че няма потребност от толкоз висок недостиг, който съгласно него би трябвало да клони към 0%.

Нищо не се е случила толкоз в страната, инфлацията е единствено към 20%, а не 80%. Повечето разходи бяха популистки разноски, свързани със положението на политическата рецесия, а не с икономическа рецесия. От войната не е изгубила стопанската система ни толкоз, а по време на пандемията разноските също не са били толкоз огромни, съобщи някогашният стопански министър.

Според Василев не може цели на бюджетната политика да са единствено обществени разноските и харчовете за ток. Това за него са неправилни цели. Те би трябвало да бъдат напълно други. За него демографията би трябвало да е първият приоритет. А това значи повече пари за детски градини, за обучение, за инфраструктура, за запазване на границата, за защитата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР