Инфлацията се ускорява за четвърти пореден месец през юни -

...
Коментари Харесай

Инфлацията се ускорява и през юни заради цените на горива и туристически услуги

Инфлацията се форсира за четвърти следващ месец през юни - до 2.7% на годишна база, демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Годишното нарастване се дължи на по-високите цени в превоза, развлекателния и туристическия бранш. На месечна база обаче цените са приблизително с 0.2% по-ниски от ценовото ниво през май.
Разбивката през юни
Ускорението на годишната инфлация през юни се дължи на няколко фактора. Най-големият е превозът, където покачването на цените по отношение на юни 2020 година е с 12.8%, до момента в който месец по-рано беше 11.6%. Големият мотор са горивата, които нарастват с цели 24% на годишна база. В групата нагоре са и цените на велосипедите - с 8.1%, само че те не са с толкоз огромна тежест, колкото горивата за персонални коли.

В развлекателния и културен бранш инфлацията също се форсира по отношение на предходния месец - от 7.5% на 9.5% през юни. Макар че няколко артикули и услуги регистрират повишаване на годишна база (като книги, градинарство, ветеринарни услуги), най-значимо за ускорението през юни е нарастването на цените в туристическия бранш. Пакетните услуги за отмора и екскурзии са с 11.8% по-скъпи тази година по отношение на същия интервал на предходната.

Най-голямо нарастване на цените за месеца обаче регистрира природният газ, който е с 37.6% над равнището си от юни 2020 година, следван от масла и мазнини, които нарастват с 26.2% (най-вероятно поради олиото).

На месечна база обаче статистиката регистрира спад на ценовото ниво приблизително за страната - с 0.2% по отношение на май. Това се дължи най-вече на месечно намаляване на цените на плодове и зеленчуци (със надлежно 3.5% и 5.4%), като по този начин приблизително цените на храните понижават с 1%, демонстрират сметките на Национален статистически институт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР