Инфлацията през януари във Великобритания е достигнала рекордните 5,5% за

...
Инфлацията през януари във Великобритания е достигнала рекордните 5,5% за
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания за януари достигна 30-годишен връх

Инфлацията през януари във Англия е достигнала рекордните 5,5% за последните 30 години. За същия месец в България е 1,5%.

Цената на живота на Острова продължава да се повишава, съгласно формалните статистически данни. Инфлацията надалеч изпреварва нарастването на заплатите в страната. За последното месечно нарастване на инфлацията необикновен дял има повишаването на облеклата и обувките. В същото време не престават да се повишават цените на силата, горивата, питателните артикули и мебелите.

Положението с инфлацията ще стане още по-лошо през април, когато бъде вдигнат тавана за сметките за газ и ток, което автоматизирано ще усили с близо 700 паунда приблизително годишно сумата на домакинство за сила. Увеличението на таксата за национално обезпечаване, с цел да се помогне за финансирането на национаното опазване на здравето, също ще удари хората по джоба. Централната британска банка планува до края на годината инфлацията да доближи 7%, написа БНР.

Инфлацията във Англия се форсира изненадващо през януари, защото цените на силата не престават да нарастват, а веригите на доставки се борят да се оправят с отрицателните последствия от коронавирусната пандемия.

Индексът на потребителските цени (CPI) се намали през януари с 0,1% по отношение на предходния месец, само че набъбна на годишна база с 5,5% при упования за стабилизация на декемврийското равнище от 5,4 на 100, демонстрират данни на английската национална статистика (ONS).

Това е най-високата инфлация в Обединеното кралство от март 1992г. и отразява повишаването на необятна гама от артикули и услуги, като най-голямо влияние идва от растящите енергийни цени (скок на цените на газа с 28,1% и на тока с 19,25), само че има повишаване и на цени на храните и напитките, както и на редица други артикули.

Основната инфлация, която изключва цените на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, се форсира на годишна база през януари до 4,4% от 4,2% през декември 2021 година

По-рано този месец Английската централна банка преразгледа прогнозите си за инфлацията във възходяа посока и към този момент чака тя да доближи връх от към 7,25% през месец април, когато влезе в действие нарастването с 54% на контролираните енергийни сметки за английските семейства.

АЦБ не чака инфлацията да се върне към целевото равнище от 2% до началото на 2024 година, макар че множеството икономисти считат, че инфлацията ще спадне по-бързо.

Централната банка към този момент увеличи лихвените си проценти на два пъти (през декември 2021 година и януари 2022 г.) до 0,5% от 0,1%, като финансовите пазари чакат в допълнение повишение на английската водеща рента до 0,75% или даже до 1% на идващото съвещание на 17 март.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР