Инфлацията е внесена в огромната си част. Започна с политиката

...
Инфлацията е внесена в огромната си част. Започна с политиката
Коментари Харесай

Мерките на правителството - навременни или закъснели



 " Инфлацията е импортирана в голямата си част . Започна с политиката на Русия от края на предходната година. Развихри се след началото на войната. Инфлацията е цената на дългите години на европейската суровинна взаимозависимост от Русия. Всяка една парична маса, която се пуска в обращение и няма покритие със стойност, зарежда инфлацията. Правилно е да се насочват ограничения към най-засегнатите. Мерките на държавното управление са закъснели, само че въпреки всичко са по-добре от никакви ".
Това сподели пред БНР Георги Табаков, Български стопански конгрес, по отношение на антикризисните ограничения на държавното управление.

И добави, че е срещу диференцираната ставка на Данък добавена стойност :
" Не виждам по какъв начин държавното управление ще подсигурява, че сваляйки на нула % Данък добавена стойност за хляба, цената ще падне. Мнението на " Ние идваме " е, че би трябвало Данък добавена стойност да се смъкна напълно на 18% . Само държавното управление на Съюз на демократичните сили смъкна Данък добавена стойност от 22 на 22%, когато се правеше парична промяна, даде резултат ".

По думите му всяка икономическа промяна изисква доверие в обществото .

С коментар по тематиката в предаването " 12+3 " се включи и Валентин Василев, някогашен министър в две държавни управления, ексминистър на търговията:

 " Правителството не може да спре инфлацията, може да се опита да преведе страната по-безболезнено през нея. Инфлацията съгласно мен е минимум 20% . Тя се дължи на външни аргументи и може да затихне, когато войната свърши, когато цените на естествените първични материали се върнат на старите си равнища. Мерките са верни, тъй като са ориентирани към най-нуждаещите се пластове ".

Той изрази безпокойствие обаче, че ограниченията са закъснели . Според него е стеснителен и методът, по който се е стигнало до тях, и това, че ограниченията няма да влязат от на следващия ден.

" Правителството би трябвало тънко да балансира, с цел да поддържа хората и бизнеса да минем през този тежък интервал. Има условия да излезем от тази рецесия ".

Интервюто с Георги Табаков и с Валентин Василев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР