Инфлация в Швеция достигна двуцифрен връх за първи път от

...
Инфлация в Швеция достигна двуцифрен връх за първи път от
Коментари Харесай

Докато инфлацията в САЩ и в еврозоната се охлажда, Швеция не е виждала такъв ръст на цените от 30 години

Инфлация в Швеция доближи двуцифрен връх за първи път от над три десетилетия през декември. Цените не понижават, макар напъните на централната банка, написа Bloomberg.

Индекса за потребителските цени, който се наблюдава от централната Riksbank, се е повишил с 10,2% на годишна база съгласно статистическата работа на Швеция. Това е над предстоящото от икономистите, от 9,8%, до момента в който Riksbank предвижда % от 9,1%.

" Денят за отплата “ в Швеция пристигна - цените на жилищата падат внезапно

Цените на жилищата в Швеция се покачиха много през последното десетилетие

Докато инфлацията в Съединени американски щати, както и в еврозоната се охлажда, Швеция към момента е в интервал на повишение на цените, достигайки най-високото равнище от 1991 година насам. Според Шведската централна банка че инфлацията ще доближи връх през идващите месеци, преди да стартира да върви към спад.

За да реализира тази цел, Riksbank увеличи главния си лихвен % до 2,5% през април предходната година, което пък донесе най-сериозния спад на жилищния пазар от началото на 90-те години.

В средата на декември цените на електрическата енергия в Швеция доближиха рекордни равнища. Разходите за електрическа енергия обясниха огромна част от растежа на на потребителските цени, макар че цените на храните бяха главният мотор на растежа, а редица други артикули и услуги също много се покачиха.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР