Инфлация ще има, независимо , или не. Това заяви пред

...
Инфлация ще има, независимо , или не. Това заяви пред
Коментари Харесай

Инфлация щяло да има с България в или извън еврозоната

Инфлация ще има, без значение, или не . Това съобщи пред БГНЕС Владислав Панев от " Демократична България ".

Според него страхът по отношение на цените и инфлацията е непростим.

Той уточни, че за 1 януари 2024 година дали ще има инфлация, зависи най-много от процесите в световната стопанска система и доста по-малко от това дали България ще одобри еврото, или не.

Относно въпроса дали цените ще се покачат на микрониво, Панев разясни, че това се въздействие най-вече от интернационалните процеси в стопанската система.

" И предишното лято бях споделил, че тогава цените ще се покачат, без значение дали ние влезем в еврозоната, или не и, както се вижда, инфлацията си върви, ние сме отвън еврозоната. Защо се случва това? Защото левът е вързан към еврото, което значи, че откакто ЕЦБ поддържа към този момент 10 години политика на нулеви лихви, дори негативни и на отпечатване на пари, и настрана имаме няколко рецесии - първо пандемията, след това войната сред Русия и Украйна, и нарушаването на веригите на доставки, това води до растеж на цените на редица артикули и услуги, суровините, електрическата енергия, метали, дървесина, пластмаса, какво се сетите. Така, че България е потребител на тази инфлация и влизането или не в еврозоната ще повлияе доста малко на тези процеси ", разяснява той.
 Над 100 закона би трябвало да променим поради въвеждане на еврото
Над 100 закона би трябвало да променим поради въвеждане на еврото

Сред тях са приемането на закон за еврото, банковите закони, закона за Българска народна банка и др

По негови думи инфлацията може да бъде овладяна безусловно в идващите месеци, в случай че цените на енергоресурсите и други първични материали стартират да падат, каквато наклонност съгласно Панев би се усетила в скоро време.

Панев означи, че България е част от световния международен пазар и имаме много отворена стопанска система с помощта на това, че сме членове на Европейски Съюз и консумираме всички най-много позитиви, само че и някои негативи от това.

" Тоест каквото се случва по света във финансовата сфера, това се случва и в България с известно забавяне. Дали ще бъде инфлация, дали ще бъде надуване на цените на парцелите, дали е обвързвано с нещо друго, с балонизация на други активи. Това е разследване от това, което се случва по света ", изясни той.
 Планът за въвеждане на еврото към този момент е в Народното събрание
Планът за въвеждане на еврото към този момент е в Народното събрание

Предложението на Има Такъв Народ бе подкрепено от пленарна зала

Панев добави, че България е отворена стопанска система, която доста малко въздейства на интернационалните процеси , само че това съгласно него по-скоро е за хубаво, защото това усилва благоденствието и на българската нация.

" Знаете, че експортът, без значение от инфлацията, е на рекордни равнища, държавният дълг е на много ниски равнища и да се надяваме по този начин и да си остане. Правителствата от 1997 година насам съблюдават рационална финансова дисциплинираност, което е извънредно значимо, по тази причина и България е с втория или третия минимален дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. Това, че от България малко зависи на този стадий, в действителност е хубаво ", заключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР