Инфлационният натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на

...
Инфлационният натиск и намаляването на покупателната способност на доходите на
Коментари Харесай

И по-заможни теглят спестявания, за да плащат сметки

Инфлационният напън и намаляването на покупателната дарба на приходите на популацията не престават да имат отрицателно въздействие върху спестяванията в банките. Според последните данни на статистиката на Българска народна банка, в края на третото тримесечие на 2022 г. броят на депозитите на бранш Домакинства е 8.852 млн., като понижава на годишна база с 2.9%. Размерът на тези депозити в края на септември 2022 година нараства на годишна база със 7.3% и доближава 69.213 милиарда лв.. В края на септември 2022 година броят на тези депозити понижава с 0.3% по отношение на края на предходното тримесечие, а размерът им нараства с 2.3%.

Намалението на броя на депозитите на жителите е трайна наклонност с близо тригодишна отминалост. Докато първоначално тя можеше да се изясни с бягство от негативната рентабилност, която носеха парите в банките, а по-късно и с повишените разноски на някои групи от популацията поради резултатите от Коронавирус рецесията - медицински и стопански, през последната една година обаче главната причина за това стесняване са инфлацията и намаляването на покупателната дарба. Това ясно си проличава от обсега на депозитите, водещи до свиването на общия брой и на тези, водещи до растежа на общата сума, написа news.bg.
-->
В интервала, когато инфлацията не се усещаше толкоз мощно, свиването бе за сметка най-вече на броя на депозитите до 1000 лв.. Със засилване на инфлационните процеси от втората половина на 2021-а, към минусовата група се причислиха и депозитите на жителите до 2500 и до 5000 лв.. От първото тримесечие на 2022-а в спад трайно влязоха и депозитите на популацията до 10 хиляди лв., като при всички упоменати дотук групи спадовете незабавно обгръщат освен броя на депозитите, само че и общата сума по тях.

Важно е да се означи, че годишните спадове на обособените групи депозити на жителите до 10 хиляди лв. през третото тримесечие на 2022-а са очевидно по-ниски от тези при свиването през второто тримесечие. Една от вероятните аргументи за това са внезапно увеличените бюджетни заплащания за обществени политики и за хонорари. Аргумент в интерес на тази версия е, че през последното - трето, отчетно тримесечие на 2022-а има растеж по отношение на юни на броя и размера на депозитите от 1000 лв. до 2500 лв.. Вярно е, че този тримесечен растеж не може да компенсира изцяло годишния спад - от 1% в тази група.

Ако изложената дотук догадка за съгласуваност сред обществената политика на държавното управление и броя и размера на дребните депозити кореспондира с действителността, може да се направи извод, че по-голямата част от спомагателните средства, които хазната налива в другите обществени групи, подкрепят доста за запазването на част от спестяванията им в банките.

Ръстът в общият размер на парите на депозитите на жителите, който, въпреки и с променливи темпове, се резервира от доста години насам, се дължи най-много на депозитите от групите с размер сред 50 хиляди и 100 хиляди лв. - нарастване от 10.9%, и сред 100 хиляди и 200 хиляди лв. - нарастване от 16.9% годишно. Там са съсредоточени общо близо 24.1 милиарда лв. - 34.82% от общата сума на спестяванията на популацията.

Възможно е тези пари да са поставени на влог поради несигурността, която кара хората да се въздържат от вложения и други решения за парите си.

Парите на милионерите - жителите с депозити над 1 млн. лв., също се усилват - с 10.6% на годишна база. Става дума за 1 142 депозита, в които са съсредоточени общо над 3.16 милиарда лв..

Що се отнася до компаниите, съгласно Българска народна банка, депозитите на бранш Нефинансови предприятия в края на септември 2022 година са 617 хиляди броя, като се регистрира растеж от 2.3% спрямо края на същия месец на 2021 година В края на третото тримесечие на 2022 година размерът на тези депозити е 38.902 милиарда лв., като на годишна база той нараства с 23.1%. Спрямо края на юни 2022 година броят им се покачва с 0.4, а размерът им - с 11.8 %.

Трите бранша с най-големи дялове в общата сума на депозитите за бранша са Търговия; ремонт на коли и мотоциклети (25.7%), Преработваща индустрия (13.9%); Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и газообразни горива (10.9%).

Към края на септември 2022 година в общата сума на депозитите доминират тези с размер над 1 млн. лева с дял от 57.4%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР