Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната

...
Инфекция от силно заразния марбургски вирус е регистрирана в южната
Коментари Харесай

СЗО: Марбургският вирус трябва да бъде спрян, има опасност от нова смъртоносна епидемия

Инфекция от мощно заразния марбургски вирус е записана в южната част на Гвинея. Болестта е смъртоносна сходно на ебола и за нея няма намерено лекуване или ваксина.

Това е първи случай на марбургска хеморагична тресчица в Западна Африка, предизвести Световната здравна организация. Предприети са ограничения за определяне на хората, които са били в контакт с пациента, 46-годишен мъж, който в това време е умрял. До момента са разпознати 155 души, които са сложени под наблюдаване, заяви RFI. 

Представителят на СЗО в Гвинея доктор Жорж Кизербо увери, че за момента рискът от разпространяване на вируса е местен и е стеснен директно до регионите към границите с Либерия и Сиера Леоне, съобщи Агенция Франс Прес. Контролът по границите е засилен.
 СЗО с апел за прекъсване на реваксинацията СЗО с апел за прекъсване на реваксинацията
Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус прикани страните, в които забележителна част от популацията към този момент...

Случаи на болести, породени от марбургския вирус, са регистрирани и по-рано в Южна Африка, Ангола, Кения и Уганда. Това е първият път, при който вирусът е доказан и на територията на Западна Африка. Марбургският вирус е мощно инфектиран със смъртност до 88%. Той е мощно вирулентен и по-специално предизвиква хеморагична тресчица. 

Според специалисти на СЗО марбургският вирус има капацитета да се популяризира необятно. Затова от организацията приканиха той бързо да бъде спрян. СЗО към този момент е изпратила на място екип от специалисти, който да окаже поддръжка на националните здравни управляващи за тестване на популацията. 

Марбургският вирус е открит и в популации на животни и може да бъде пренасян от прилепи. Причинява висока температура и вътрешни кръвоизлизи като заразяването става посредством пряк контакт с телесните течности на възпален, както и при досег със инфектирани повърхности. 

 

Още от АФРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР