Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света,

...
Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света,
Коментари Харесай

Най-големият производител на палмово масло в света свива значително износа през тази година - последствията

Индонезия, която е най-големият производител на палмово масло в света, възнамерява да понижи през 2023 година износа си с 20% по отношение на предходната година. През 2022 година износът на Индонезия от тази значима суровина за хранителната и парфюмерийната индустрия беше повече от 30 милиона тона, което значи, че през тази година ще бъде към 24 млн. тона.

Водещият стопански вестник на Япония Nikkei написа през днешния ден, че главната причина за съкращаването на износа на палмовото масло е желанието на управляващите в страната да усилят каузи на палмовото масло, добавяно към дизеловото гориво.

От февруари наличието на палмово масло в дизеловото гориво ще бъде увеличено от сегашните 30% на 35%. Това цели да понижи зависимостта на Индонезия от вноса на нефт и да понижи излъчванията на парникови газове в атмосферата. В бъдеще делът на палмовото масло в дизеловото гориво в страната може да бъде повишен до 40%, отбелязва изданието.

Около 90% от производството в света на палмово масло се пада на Индонезия и Малайзия, която е на второ място измежду експортьорите му. Тази година обаче заради неприятните метеорологични условия, е допустимо доставките от Малайзия да бъдат понижени.

Според Nikkei, това пък може да докара до покачване на цените на палмовото масло на интернационалните пазари и да провокира още по-голяма неустойчивост на интернационалните пазари на храни.
 Най-големият производител в света на палмово масло стопира износа му
Най-големият производител в света на палмово масло стопира износа му

Индонезия желае да обезпечи вътрешното потребление
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР