Индонезия арестува 88 китайски граждани за онлайн любовни измами

...
Индонезийската полиция съобщи, че е арестувала 88 китайски граждани за
Коментари Харесай

Индонезийската полиция съобщи, че е арестувала 88 китайски граждани за участие в трансграничен синдикат за телефонни и онлайн любовни измами след получаване на съвет от китайското министерство на сигурността

От Асошиейтед прес, 30 август 2023 г., 8:39 ч. Китай, но не е ясно колко пари са събрали.

“ Все още разследваме този случай, включително дали има индонезийци сред жертвите“, каза Арсяд, добавяйки, че никой от заподозрените не може да говори или пише индонезийски език. „Ако няма такива, ще ги депортираме незабавно.“

Арсяд каза, че членовете на синдиката са идвали от Китай в Индонезия за по три месеца, откакто януари, използвайки туристически визи, и те извършваха престъпленията от Индонезия, след като Китай разби техните мрежи.

Той каза, че индонезийската полиция работи в тясно сътрудничество с имиграционните служители и китайската Министерството на обществената сигурност при работа със заподозрените.

Федералната търговска комисия на САЩ през 2019 г. обяви, че свързаните с романтика измами са генерирали повече загуби от всяка друга потребителска измама, докладвана на агенцията. В него се казва, че любовните измами са различни, но престъпниците обикновено намират жертвите си онлайн, въпреки сайт за запознанства или социални медии.

Измамниците обикновено създават фалшив профил, като често изграждат правдоподобна личност с снимка на друг човек и директна комуникация. Те ухажват жертвата, изграждат привързаност и доверие, докато видят възможност да поискат пари. Причините за искането могат да варират, но исканията за пари за плащане на спешна медицинска помощ или пътни разходи за дългоочаквано посещение са често срещани.

В доклад от сряда, Върховният комисар на ООН за правата на човека каза, че престъпни групи са принудили стотици хиляди хора в Югоизточна Азия да участват в незаконни онлайн измами, включително фалшиви романтични трикове, фалшиви инвестиционни предложения и незаконни схеми за хазарт.

Той цитира "надеждни източници", че най-малко 120 000 души в раздирания от борби Мианмар и приблизително 100 000 в Камбоджа "може да бъдат задържани в ситуации, в които са принудени да извършват онлайн измами."

Докладът хвърли нова светлина върху киберпрестъпните измами, които се превърнаха в основен проблем в Азия, като много от работниците са хванати във виртуално робство и са принудени да участват в измами, насочени хора през интернет.

Лаос, Филипините и Тайланд също бяха цитирани сред основните страни на дестинация или транзит за десетки хиляди хора. Престъпните банди все по-често се насочват към мигранти и примамват някои жертви чрез фалшиво набиране, което предполага, че те са предназначени за реални работни места.

Индонезия през 2017 г. арестува 419 китайски и тайвански граждани, които са били замесени в синдикат за телефонни измами и онлайн инвестиционни измами. Те бяха репатрирани, за да бъдат повдигнати обвинения в родината си, след като прекараха два месеца в индонезийски затвори и бяха глобени със 770 долара за нарушаване на техните туристически визи.

През 2019 г. индонезийската полиция арестува 85 китайци граждани за съпричастност към подобен случай.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР