Индийците озариха домовете си и улиците в цялата страна с

...
Индийците озариха домовете си и улиците в цялата страна с
Коментари Харесай

Индия празнува фестивала Дивали с ослепителни светлини


Индийците озариха домовете си и улиците в цялата страна с ярки глинени маслени лампи и ослепителни цветни светлини, с цел да отбележат Дивали - хиндуисткия фестивал, който символизира успеха на светлината над мрака, съобщи Асошиейтед прес.

Дивали е народен празник в цяла Индия и нормално се чества с другарство и замяна на дарове със фамилията и приятелите. Много хора палят глинени маслени лампи или свещи или изстрелват фойерверки като част от празненствата. Вечерта на хиндуистката богиня Лакшми, за която се има вяра, че носи шанс и разцвет, се посвещава специфична молитва.

В навечерието на тържествата градовете в цялата страна бяха украсени с цветни светлини. Милиони индийци се тълпяха по претъпканите базари, с цел да пазарят, връщайки веселието на Дивали, което беше помрачено през последните две години поради рестриктивните мерки, свързани с ковид. Пазарите гъмжаха от нетърпеливи хора, които купуваха цветя, фенери и свещи, предопределени за декорация на домове и офиси.

С рухването на здрача в неделя над 1,5 милиона глинени лампи бяха запалени и продължиха да горят 45 минути в северния град Айодхя в щата Утар Прадеш. Над 22 000 доброволци, по-голямата част от които студенти, се погрижиха те да горят за избраното време, с цел да бъде усъвършенстван миналогодишният връх на Гинес от 900 000 маслени лампи.

Индусите имат вяра, че божеството Рама е родено в Айодхя, където се завръща след 14-годишно заточение. За да отпразнуват завръщането му, хората палят глинени лампи.

Свещеният град беше декориран с приказни светлини преди събитието, а лазерно шоу и фойерверки осветиха уличките и речните му крайбрежия. Хиляди поданици възпламениха лампи в домовете си и в храмовете в целия град.

На зашеметяващия театър участва и министър председателят Нарендра Моди. Под звуците на хиндуистки религиозни химни той възпламени глинена лампа и извърши ритуала " аарти ", при който запалени лампи се полюшват пред кумир.

През последните няколко години честванията на Дивали са придружени от терзания по отношение на замърсяването на въздуха, което нормално забулва северната част на Индия в отровен сив смог, когато температурите се намаляват с настъпването на зимата.

Проблемите със замърсяването в тази част на страната при започване на зимния сезон произтичат основно от излъчванията от моторните транспортни средства и изгарянето на стърнища за пречистване на нивите. В нощта на Дивали обаче хората също по този начин осветяват небето с петарди, а димът от тях провокира смог, чието изчистване от време на време лишава дни.

Някои индийски щати, както и столицата Делхи, не разрешиха продажбата на фойерверки и постановиха други ограничавания, с цел да спрат замърсяването. Властите също така приканиха жителите да палят " екологични бомбички ", които отделят по-малко замърсители от елементарните петарди. Подобни забрани обаче постоянно са били подценявани в предишното, осведоми Българска телеграфна агенция.

Deepotsav 2022: Diwali celebrations at Ayodhya has created world record by lighting over 15 lakh diyas.
— Anshul Saxena (@AskAnshul)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР