Индийската полиция, която вече разследва разпространението на фалшиви видеоклипове, показващи

...
Индийската полиция, която вече разследва разпространението на фалшиви видеоклипове, показващи
Коментари Харесай

“Фабрика за фалшиви новини”, арести и политически сблъсъци на изборите в Индия


Индийската полиция, която към този момент проверява разпространяването на подправени видеоклипове, показващи боливудски артисти, критикуващи Моди, в този момент проверява фалшифициран онлайн клип, който демонстрира федералния министър на вътрешните работи Амит Шах, показва Ройтерс. Във подправеното видео министър Шах споделя, че ръководещата партия “Бхаратия Джаната ” ще спре някои обществени гаранции за малцинствата - тематика, сензитивна за милиони гласоподаватели.

Шах отвърна на удара на X, публикувайки своята “оригинална ” и редактираната “фалшива ” тирада и потвърждавайки, без да даде доказателства,че главната опозиционна партия “Конгрес ” стои зад видеото, основано, с цел да заблуди обществеността. Министърът съобщи, че “на полицията са дадени инструкции да се заеме с този въпрос ”.

Според полицейски изказвания индийската полиция е арестувала минимум девет души, в това число шестима членове на екипите на “Конгрес ” в обществените медии.

Петима от тях са освободени под гаранция, само че най-значимият арест, осъществен от звеното за киберпрестъпления на полицията в Ню Делхи, беше в петък, когато задържаха националния координатор на опозиционната партия за обществените медии Арун Реди, обвинен в разпространяване на видеото.

Арестът провокира митинги от страна на конгресмените, като доста от тях разгласяват в X хаштаг #ReleaseArunReddy(бел. ред. в превод от британски език “освободете Арун Реди ”). Арестът бе посочен като образец за “авторитарна корист с власт от страна на режима ”.

На 19 април, в Индия започнаха, които ще траят до 1 юни. Гласуването ще продължишест седмици, а резултатите се чакат да бъдат оповестени на 4 юни.Почти 1 милиарда души имат право да гласоподават на парламентарните избори в Индия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР