Индия вече е на Луната - този възглас последва кацането

...
Индия вече е на Луната - този възглас последва кацането
Коментари Харесай

Индийският космически апарат кацна на Луната

„ Индия към този момент е на Луната ” - този възклик последва кацането на модула на задачата „ Чандраян-3 ”, която се приземи „ безвредно ” и „ меко ”. Така Индия стана четвъртата страна в света, която в миналото е достигала лунната повърхнина след Съединените щати, Русия и Китай.

Всички предходни задачи обаче са кацали в региона на лунния екватор. „ Чандраян-3 ” доближи малко проучвания Южен полюс, където се допуска, че има огромни количества лед. Още през 60-те години на предишния век, преди първото кацане на " Аполо ", учените допускат, че на Луната може да има вода. Те се интересуват от залежите от античен воден лед, тъй като биха могли да дават сведения за лунните вулкани, за материала, който кометите и метеоритите са доставили на Земята, както и за произхода на океаните. Ако водният лед съществува в задоволителни количества, той може да бъде източник на питейна вода за проучване на Луната и може да помогне за изстудяване на оборудването.

Модулът транспортира 26-килограмовия луноход, наименуван „ Прагиян ” - санскритската дума за мъдрост. Премиерът на Индия Нарендра Моди съобщи, че този галактически триумф принадлежи на цялото човечество. Само преди дни първата лунна задача на Русия от 47 години насам приключи с неуспех, откакто стана ясно, че безпилотният галактически уред “Луна-25 ” се е разрушил в Луната поради несполучлива смяна на орбитата. Това посочило авансово следствие на съветските специалисти ден след загубата на контакт с летателния уред. Предстои да се образува комисия, която да посочи аргументите за неуспеха.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР