Индия се променя драстично под повърхността на Земята, тъй като

...
Индия се променя драстично под повърхността на Земята, тъй като
Коментари Харесай

Ново проучване: Индия започва да се разделя на две

Индия се трансформира фрапантно под повърхността на Земята, защото ново изследване разкрива, че Индийската континентална плоча може да се разцепи на две.

Макар да си представяте тектонична плоча, която се разпада на две елементи и се разделя странично, учените настояват, че смяната се случва хоризонтално и плочата се разделя на обособени пластове, предва indy100.com.

В научната общественост се водят доста диспути за това какво може да стои зад образуването на Тибетското плато.

На конференцията на Американския геофизичен съюз през декември беше показана нова доктрина, съгласно която Индийската плоча се " разслоява ", което би означавало, че по-високата от двете елементи на плочата би обяснила необикновено високата надморска височина на Тибет, до момента в който по-ниската част би се спуснала в земната тога.



Саймън Клемперер от Станфордския университет и съавторите на проучването извеждат причините си след изследване на равнищата на хелий в тибетските извори.

Според техните проучвания в изследването, което към момента не е рецензирано и е налично в ESS Open Archive, е открита причинност, която допуска, че мантията е задоволително покрай земната повърхнина, с цел да може редкият хелий-3 да се появи посредством изворите в Северен Тибет.

В южната част на Тибет обаче по-често се среща хелий-4, което допуска, че плочата към момента не се е разделила там.

В диалог със списание Science професор Дуе ван Хинсберген от Университета в Утрехт приказва за концепцията. Ван Хинсберген, който не е създател на проучването, съобщи: " Не знаехме, че континентите могат да се държат по този метод, а това за науката за твърдата земя е много фундаментално. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР