Индия напредва бързо в усвояването на напреднали компютърни технологии и

...
Коментари Харесай

Индия сама ще си прави сървъри за суперкомпютри


Индия напредва бързо в усвояването на напреднали компютърни технологии и производства
(снимка: VVDN Technology)

Индийският център за напреднали компютърни разработки (C-DAC) подписа контракт с локалния производител на електроника VVDN Technologies за произвеждане на HPC сървъри RUDRA за семейството суперкомпютри PARAM. Целта е страната сама да си създава нужното сървърно съоръжение за своите суперкомпютри.

Все още не е конкретизирано кои от суперкомпютри PARAM ще употребяват локално създадени сървъри. През март 2022 година две HPC системи от фамилията PARAM бяха пуснати в Индия: Ganga с 312 възела (1,67 Pflops) и Shakti с 404 възела (1,6 Pflops), напомня The Register. Центърът C-DAC възнамерява да построи 24 суперкомпютъра, като към днешна дата е пуснал в употреба 11 системи.
още по темата
Компанията VVDN е профилирана в производството на домашен уреди, таблети и телекомуникационно съоръжение, в това число за 5G мрежи. Според уеб страницата ѝ, компанията има опит и в проектирането, създаването и производството на сървъри. VVDN разполага с SMT линии, способни да обработват платки с размери до 850×560 мм, както и с съоръжение за производството на сървъри.

VVDN към този момент взе участие в държавни стратегии за заменяне на вноса и локализация на производството на сървъри, преносими компютри, таблети, настолни компютри и друга ИТ техника, както и в стратегии за произвеждане на телекомуникационно и мрежово съоръжение, домашен уреди и автомобилни съставни елементи. В допълнение, компанията има лични разработки в региона на корпоративния програмен продукт.

Обявеният RUDRA сървър е общоприетоо решение във форм-фактор 1U или 2U, което поддържа инсталиране на процесори Intel Xeon Сascade Lake, няколко ускорителя и DDR4 памет. VVDN ще се занимава с произвеждане на платки и щамповане на кутии, както и с тестване, валидиране и узаконяване на сървърни платформи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР