Индексът на цените на храните на ООН се понижава за

...
Индексът на цените на храните на ООН се понижава за
Коментари Харесай

Цените на храните по света падат за пети пореден месец

Индексът на цените на храните на Организация на обединените нации се намалява за пети следващ месец в символ, че един от главните фактори за растежа на инфлацията по света може да отслабне.

Индексът падна до 138 пункта през август и в този момент е по-нисък, в сравнение с беше преди нахлуването на Русия в Украйна, демонстрират данните на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, представени от BBC. И двете страни са водещи експортьори на аграрни култури, в това число слънчогледово масло, царевица и пшеница.

Споразумението за наново отваряне на украинските пристанища, подписано през юли тази година с посредничеството на Организация на обединените нации, е понижило цените на зърнените култури и растителното масло, означават от организацията. Това значи, че повече доставки са съумели да доближат интернационалните пазари.

Зърнените култури са " главният мотор " на тазгодишния напредък на цените на храните, само че, съгласно Ерин Колиър от Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, доставките в този момент се усилват най-много поради положителната годишна продукция, изключително в Канада, Съединени американски щати и Русия, които са огромни експортьори на пшеница.

Облекчаването на рестриктивните мерки за експорт е помогнало за понижаване на цените на захарта и олиото, а по-слабото търсене на избрани артикули е оказало напън върху цените на месото и млечните артикули, прибавя Колиър.

Цената на храните е една от най-големите аргументи за инфлацията по света.

Еврозоната регистрира инфлация на годишна база от 9.1% през август, като силата има максимален принос с нарастване от 38.3%, само че непреработената храна е последваща с 10.9%. Последните данни за инфлацията в Обединеното кралство и Съединени американски щати рисуват сходна картина.

„ Нарастващият риск от криза ускори опасенията, че търсенето на храни като царевица, месо, растителни масла и други артикули ще спадне “, счита анализаторът на ED&F Man Кона Хак.

Въпреки това, заради продължаващите проблеми с веригата за доставки и времето, належащо за смяна на цените, тя предвижда, че не всички страни ще усетят изгодата от тези по-ниски цени незабавно.

Глобалният показател на цените на храните падна внезапно от рекордния връх през март от 159,7, пункта, само че остава с 10 пункта над равнището, на което беше преди година.

Тази седмица министърът на земеделието на Украйна Микола Солски предизвести, че идната годишна продукция ще пострада поради войната. Площите за засаждане на пшеница и ечемик за следващата година пък се чака да намалеят най-малко с 20% поради съветската инвазия. Украинският поземлен съвет също предизвести, че неналичието на средства ще понижи производството.

Ерин Колиър от Организация на обединените нации разяснява пред BBC, че даже след последния спад на международните цени на храните от последните месеци, те остават по-високи, в сравнение с по време на пика през 2011 година

„ В момента има доста фактори, които към момента поддържат цените високи. Сред тях са внезапно възходящите цени на силата, торовете, които остават доста скъпи за фермерите, както и несигурността на доставките “, споделя тя.

По думите ѝ, макар отварянето на някои украински пристанища, обстановката остава несигурна, а размерите на търговия през Черно море към момента са доста дребни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР