Индексът на тържищните цени, с който измерваме цените на хранителните

...
Индексът на тържищните цени, с който измерваме цените на хранителните
Коментари Харесай

След поскъпването на основни храни – драстично поскъпна и захарта

Индексът на тържищните цени, с който измерваме цените на питателните артикули на едро, продължава да лети нагоре. От началото на годината досега той се е повишил с 2,56%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. А захарта скочи с 22 на 100.

След повишаването на съществени храни като олио, брашно, масло и млечни артикули – фрапантно нарастна и захарта. Именно това са съставките, които притежателят Иван Петков употребява за изработката на продукцията си, а скокът в цените заплашва пекарната му.

Отражението е съществено. Всяка една смяна на суровината до избрана степен ни позволява да изчакваме, само че в множеството случаи реагираме, другояче в противоположен случай би трябвало да затворим или банкрутираме, споделя Иван.

С понижен личен състав и с полагане на общи старания, по този начин Иван компенсира растежа на цените.

По някакъв метод би трябвало да преодолеем и да търсим способи да прехвърляме тези сложни моменти, споделя пекарят.

Според Иван с близо 30 % се повишава разходът му на месец за зареждане с съществени артикули.

Ако допуснем, че захарта е била 1000 лв. на месец, сега е 1200-1300. Има място за терзание, тъй като нашата търговия и позиция върви тогава, когато и нашите клиенти получават повече, с цел да могат да затворят тази дупка, разяснява Иван.

От асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите пресмятат, че нарастването на цената на захарта не се чака да продължи да пораства.

Това нарастване не е нещо шокиращо. То е на годишна база и цените сега, които са съгласно мен ще си останат такива постоянни, тъй като когато е имало нарастване, то е било последователно и малко, и то просто не е усетено от потребителите, споделя Георги Попов пред bTV, ръководител на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите " Хляб за България ".

Високата цена на захарта няма да окаже въздействие на потреблението на тестени и сладки произведения, допълват от асоциацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР