Имунитетът на президента и вицепрезидента има материално правно и процесусално-правно

...
Имунитетът на президента и вицепрезидента има материално правно и процесусално-правно
Коментари Харесай

Проф. Пламен Панайотов разкри с какъв имунитет се ползва президентът и неговото вице

Имунитетът на президента и вицепрезидента има материално правно и процесусално-правно измерение. Това обяснение направи проф. Пламен Панайотов, учител по наказателно право в Софийския университет "Свети Климент Охридски ". Той разяснява решението на Конституционния съд по отношение на имунитета на президента и неговото вице.

"Материално правното измерение е, че те не носят никаква отговорност за дейностите от техните функционалности, с изключение на за държавна измяна и нарушение на Конституцията. Процесусално-правното измерение е за невъзможността против тях да бъде възбудено наказателно гонене ", сподели Панайотов.

Той акцентира, че би трябвало да е завършил мандатът на президента, с цел да може да се подхващат наказателно-процесуални дейности.

Даде и най-елементарен образец - в случай че президентът кара кола, той не може да бъде спиран за инспекция или в случай че бъде спрян, не може да бъде осъществена тази инспекция.

"Не би могло да се сложи под подозрение засягането личността на президента, защото той извършва функционалността на държавен глава, която е непрекъсваема ", посочи още проф. Панайотов.

Конституционен съд се произнесе може ли да бъде разследван Радев

Тълкуването на Конституцията по отношение на имунитета на президента и уточняването на "държавна измяна " бе по искане на основния прокурор Иван Гешев. Конситуционалистите се произнесоха по питането през вчерашния ден.

Искането беше импортирано на 27 януари, а делото беше позволено за разглеждане на 10 март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР