Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на

...
Императорът на Япония Нарухито официално обяви днес възкачването си на
Коментари Харесай

Император Нарухито обяви възкачването си на японския трон

Императорът на Япония Нарухито публично разгласи през днешния ден възкачването си на престола в сходство с японската конституция и закона за императорския дом. Той направи послание на церемонията по интронизацията си в Токио.

"Възкачвам се на престола в сходство с конституцията и закона за императорския дом. Провеждайки церемонията по възкачването на престола, разгласяваме това на страната и на целия свят ", сподели монархът след качването на си на високия 6,5 метра престол на траялата 30 минути гала.

Церемонията се състоя в "Боровата зала " на императорския замък. На нея бяха поканени към 2000 посетители, в това число задгранични водачи.

"Давам заричане да работя според конституцията и ще извършвам дълга си като знак на страната и единството на народа на Япония и постоянно ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го поддържам. Искрено се надявам, че страната ни, посредством мъдростта и неспирните старания на народа ни, ще продължи да се развива и ще способства за другарството и мира в интернационалната общественост и благоденствието на човечеството ", съобщи японският император.

Нарухито получи императорските компетенции на 1 май, откакто татко му, 85-годишния Акихито, се отдръпна от престола.

Той е 126-ият император на най-старата наследствена монархия в света, която съгласно историци датира от 1500 години.

Японският император Нарухито посети три шинтоистки храма в императорския замък преди церемонията по възкачването си на трона, съобщи Асошиейтед прес.

Националните малките екрани излъчиха директно визитата на монарха, облечен в обичайната бяла тога и с висока черна шапка, в основния храм Кашикодокоро и още две светилища, с цел да се помоли и да заяви на боговете за възкачването си на престола.

Нарухито беше съпроводен от придворни, които също бяха облечени в средновековни обичайни костюми. Петдесет и девет годишният Нарухито прочете послание към богинята на Слънцето Аматерасу, считана за основоположник на японската императорска династия, а след това извърши ритуали в храма, отдаден на предходните императори, които също са считани за богове, и в светилище, където алегорично участват други божества от националната шинтоистка вяра.

Церемонията е кулминационната точка в ритуалите по предаване на Трона на хризантемата, почнали през май с абдикация на бащата на Нарухито - Акихито.

Сред гостите на церемонията имаше представители на към 180 страни и интернационалните организации, в това число немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, английският престолонаследник принц Чарлз, филипинският президент Родриго Дутерте, лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи и шефката на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини, както и българският държавен глава Румен Радев.

Очаква се церемонията по интронизация на Нарухито да коства на японците 150 милиона $, с 30 % по-скъпо от тази на предходния император Акихито през 1990 година, основно поради по-големия брой посетители, отбелязва ДПА.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР