Имотният пазар в Пловдив продължава да се развива динамично, като

...
Имотният пазар в Пловдив продължава да се развива динамично, като
Коментари Харесай

Влизането в Шенген ще вдигне цените на терените и имотите в Пловдив

Имотният пазар в Пловдив продължава да се развива динамично, като купувачите стават все по-компетентни, което води до положително съдействие и помага за натурален асортимент в сектора. Това сподели за GlasNews строителният предприемач Гьокай Гюлер, който потърсихме за коментар.

По думите му влизането на България в Шенген ще способства за повишаване на терените, а оттова и на парцелите. Причината - огромният инвеститорски интерес на задгранични компании, привлечени от концепцията за ниски налози и свободно придвижване в границите на Европа. 

Какви са условията на купувачите през летния сезон на 2023 година и с какво се отличава пазара на парцели под тепетата, вижте в изявлението с Гьокай Гюлер. 

- Г-н Гюлер, кое е значимо при избора на жилище – без значение дали става дума за нов дом или инвестиция? Цената, местоположението, качеството?

- Твърде огромен % от нашите клиенти реализират 3 в 1. Много са готови за целия този дълъг развой от решение за покупка на жилище, избор на град или регион, компания, която ще им подсигурява допустимо най-хубавото като потребление на качествени материали и издръжливост на постройката.

Клиентите задават доста въпроси, някои от които са характерни, демонстрират какъв брой доста e „ в час “ по тематиката бъдещият новодомец или индивидът, който влага парите си в парцел. Което идва да рече, че след пандемията и инфлационните земетресения, сериозният покупател е като сериозният вложител или строител – не се въздействат от манипулативни изказвания, стремят се към най-хубавото, което е на пазара и са подготвени да оборят всеки, който им прави нездравословни внушения – било за парите им, било за жилището.

Има го профила на качествения покупател, а когато от другата страна е и първокласен вложител и строител, то няма по какъв начин да не се получи първокласен краен артикул. Защото за положителното бъдеще на Пловдив е належащо, не да се установи „ всичко станало в бетон “, а да има тиктакане с език от забележителни и качествени жилищни здания.

Конкуренцията също е в помощ на купувача да стигне до качествено жилище.

Той знае историята на компанията, която е избрал, какъв брой здания са построили, знае даже организацията на създаване и дали всичките ѝ здания имат Акт 16.

- По-лесно или по-трудно се продава в такава обстановка?

- Читавият покупател постоянно усеща читавия продавач и противоположното. По-лесно се реализира партньорството, което започва от първата среща в нашия офис или на строителната площадка. Пътят до новото жилище минава през осведомения избор.

Едно е да те питат за какво на обещано място в Пловдив се продавало на надлежно примамливи по-ниски цени и надали не, ти би трябвало да направиш препоръка на този подозрителен строител или вложител.

Клиентите са по-подготвени, повече въпроси задават, знаят какво тъкмо желаят. Няма ги към този момент неловките обстановки „ от вратата пита за цената “. Интересуват се от качествените материали и спецификацията им, питат за дограмата, топлоизолацията. Получава се съвсем диалог сред експерти.

- Какво ново се случва на имотния пазар през лятото на 2023 година?

- През зимата и пролетта пазарът бе спокоен, случи се упования застой след успокояването на цените. В момента има оживление на пазара поради гурбетчиите, които са на отмора в родината. Определено има търсене като в интервала след коронавирус пандемията. 

- Какъв е профилът на купувача през лятото на 2023 година? Отново ли доминират тези, които желаят да спасят парите си, инвестирайки ги в недвижими парцели?

- Човек с пари. Някои имат спестявания, за които търсят нещо по-добро от депозит в банка. Казах за гурбетчиите, които разполагат със средства и нямат по-добра концепция от тествания вид с жилище, което да отдадат чартърен или да заживеят в него след време, като се върнат в България.

Продължава придвижването на младежи от прилежащите области към Пловдив. И тези пасажери с еднопосочен билет, както обичате да се изразявате в медиите, пресмятат, че е по-изгодно да плащаш заем в сравнение с наем във втория по величина град на България, който се развива с доста бързи темпове. Условията на банките са доста положителни за покупка на жилище сега.

При нас идват хора за втори и трети парцел, което е препоръка за това, което вършим от години в Пловдив.

Преди се купуваха двустайни жилища повече, в този момент се търсят тристайни. Хората желаят да живеят по-комфортно. 

- А какво ще се случи след влизането ни в Шенген? Какво е Вашата прогноза?

- Шенген ще трансформира България в страна, мечтана за вложения.

Вече има интерес от огромни китайски и арабски вложители, които чакат сега, в който да стъпят в едно пространство на свободното придвижване и по-ниски налози. Ще навлязат средства от огромни фондове в комплекси.

Сериозните разбори сочат, че ще има скок на парцелите, което ще рефлектира на крайната цена на парцела.

Инвеститори от трети страни регистрират, че в България са най-ниските цени на парцелите в Европа. Сравнете София с другите столици. Тук са и най-ниските данъчни ставки.

На турците преди в България им изглеждаше скъпо, през днешния ден все по-често чуваме израза „ в България е на ниска цена “.

Въобще, в този момент е времето да се залага ход-два напред с мисълта за Шенген и проницателност какво ще се случи на имотния пазар тогава.

- Значи тематиката „ цените ще се срутен “ не е настояща?

- Несериозно е това изказване. Трендът в последните години постоянно е бил нагоре. Леко, само че нагоре – по този начин ще бъде и отсега нататък.

Изчерпват се парцелите в положителни зони за Останалите са или неатрактивни или проблематични. А нали никой не би желал да има дом в промишлена зона!?

Когато приказваме за цени, нали никой не желае заплатите да падат. Естествено, че те ще порастват, което пък е един от съставените елементи в ценообразуването на парцела.

Хората, които интензивно търсят парцели, и с които ние в „ ГЕРТ груп “ всекидневно споделяме, са наясно какво се е случило, какво се случва и какво ще се случи. Не подлежат на манипулативна обработка.

У нас е огромен процентът на хората със лично жилище, доста по-висок от страните в Западна Европа. Един от огромните въпроси за България е дали младежите ще имат покупателни благоприятни условия за придобиване на нов дом. Затова доста български жители работят на открито. Икономиката ни би трябвало да се развива по този начин, че да настигаме страните от Запада. Друг път няма.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР