Планетата може да бъде защитена от недалновидна политика само чрез криминализиране на екоцида

...
Протестиращите срещу изменението на климата срещу бунта срещу изчезването държат
Коментари Харесай

Протестиращите срещу изменението на климата на Extinction Rebellion държат плакат в централен Лондон, април 2019 г. Протестиращите срещу изменението на климата срещу бунта срещу изчезването държат транспарант в централен Лондон, април 2019 г - Авторско право AP Photo/Euronews От Джоджо Мехта, съосновател, изпълнителен директор, Stop Ecocide International Публикувано на 08.09.2023 г. - 18:54 ч Мненията, изразени в тази статия, са на автора и по никакъв начин не отразяват редакционната позиция на Euronews.

Ние просто не можем да живеем добре или достъпно, когато жизнените системи, които ни поддържат, се развалят, пише Джоджо Мехта.

В по-голямата част от света е общоприето, че някои въпроси са твърде важни за политиката.

РЕКЛАМА

В древен Рим Цицерон твърди, че те произтичат от естествен или божествен закон. Той твърди, че законът трябва да работи "в хармония с природата". Това би произтичало от универсална справедливост, която всички ние споделяме като част от нашето човечество, докато местните общности по света все още въплъщават този подход.

Въпреки че ние на Запад вече не смятаме нашите закони за произтичащи от такива божествени източници, ние все още сме съгласни, че всеки от нас притежава неотменими законови права по силата на нашата човечност и навлизането на международното право доведе до това, че правните принципи надхвърлят националните граници.

Тези закони и права често се фокусират върху нужния минимум имаме нужда от нашата свобода като личности, свобода от робство и мъчения, право на живот, право на семеен и личен живот и защита на собствеността.

Междувременно международното наказателно право определя границите, маркирайки това, което е глобално неприемливо: геноцид, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и престъплението агресия.

Но когато се вземат предвид тези основни защити там е огромно сляпо петно ​​в международното право: защита на околната среда.

Горещи вълни, горски пожари, наводнения и затопляне на нашите океани

Зависимостта на хората от процъфтяваща природна среда рядко е била по-ясно, отколкото е в момента.

Юли 2023 г. се очаква да бъде регистриран като най-горещият месец, регистриран някога, като голяма част от Европа все още изпитва безпрецедентни температури и горски пожари, бушуващи в Калифорния, Канада, Гърция и Италия.

Тези стряскащи събития показват, че правото на годна за живеене околна среда и присъщите права на природата са може би по-фундаментални от много други, изложени в международни договори.

По-малко се съобщава за смъртоносните наводнения в Северна Индия, Пакистан, Южна Корея и Северен Китай, докато тази година се наблюдава и безпрецедентно затопляне на нашите океани, като температурите са регистрирани на най-високите си стойности от началото на записите преди 42 години.

Юли беше най-горещият месец на Земята в историята с „ужасни последици“ за хората и planetView Въпроси и отговори: Горещите вълни тази година ни казват, че може да сме започнали да излизаме извън контрол

Тези стряскащи събития показват, че правото на годна за живеене среда и присъщите права на естество, са може би по-фундаментални от много, изложени в международни договори.

Не можем да живеем добре, ако системите, които ни поддържат, се развалят

Едно от големите предимства на международното право е, че е много по-малко податлив на битка от вътрешната политика.

Липсата на ефективно международно законодателство в областта на околната среда се усеща най-силно във времена на икономически проблеми, като тези, които светът преживява сега.

РЕКЛАМА

Дългосрочните екологични ангажименти в крайна сметка играят втора роля на краткосрочната целесъобразност, пренебрегвайки опасните последици.

Всеки знае, че светът е твърде зависими от изкопаемите горива и трябва бързо да намалим употребата им, ако искаме да постигнем целите за климата.

Вземете например съобщението на правителството на Обединеното кралство, че ще предостави 100 нови лиценза за нефт и газ пробиване.

Всеки знае, че светът е твърде зависим от изкопаемите горива и трябва бързо да намали употребата им, ако искаме да постигнем целите за климата.

ЕС трябва да ограничи достъпа на лобистите за изкопаеми горива до нашите институции. Тъй като Big Oil продължава да печели от войната в Украйна, е време да спрем кръвопровода

И все пак реториката за енергийна независимост и икономически възможности за изкопаеми горива все още надделява -срочно — или дори средносрочно — практическо мислене.

Ние просто не можем да живеем добре или достъпно, когато жизнените системи, които ни поддържат, се развалят.

РЕКЛАМА

Законите за екоцид вече не са рядкост

Движението за добавяне на щети за околната среда към списъка с тези основни закони, които приемаме в световен мащаб, набира скорост с невероятна скорост.

Закони срещу „екоцида“ — безсмислени действия със знанието, че ще причинят сериозни, широко разпространени или дълготрайни щети на околната среда — вече са в сила в Украйна, Виетнам, Еквадор и Франция, наред с други.

На практика законът за екоцида... би работил за предотвратяване на решения като това на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак тази седмица чрез заплахата от съдебни действия, като по този начин насочва вземането на политики в по-здравословна посока.

Законодателството напредва в парламентите в Бразилия и Белгия. От последните няколко седмици криминализирането на екоцида се предлага и в Шотландия, Испания и Холандия.

На практика законът за екоцида — първо във вътрешното законодателство и в крайна сметка чрез международно споразумение — ще работи за предотвратяване на решения като този на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак тази седмица чрез заплахата от съдебни действия, като по този начин насочи правенето на политики в по-здравословна посока.

Приемането на такъв закон ще се прилага и за ключови лица, вземащи решения в частни компании , създавайки ниво на отчетност, което силно липсва в момента.

РЕКЛАМА

Става дума за това какво всъщност могат да поддържат нашите екосистеми

Може би най-важното от всичко е, че законът за екоцида ще — с времето — стане толкова широко прието, че правителствата ще го възприемат като естествено ограничение.

„Най-големият екоцид в Украйна“: Хиляди видове са застрашени от пробив в язовир КаховкаПървият „екоциден“ опит в ЕС: токсични химикали, открити във френски домове

Ще започнем да реконтекстуализираме икономическата политика, инвестициите и иновациите в светлината на това, което нашите екосистеми могат лесно да поддържат.

Това от своя страна ще подпомогне живота и поминъка, вместо да ги излага на опасност само защото нашите политически лидери не желаят да гледат отвъд следващите избори.

Jojo Mehta е съосновател на Stop Ecocide International през 2017 г. в подкрепа на установяването на екоцида като престъпление в Международния наказателен съд. Той също така служи като изпълнителен директор и главен говорител на организацията.

В Euronews вярваме, че всички гледни точки имат значение. Свържете се с нас на [email protected], за да изпратите предложения или предложения и да станете част от разговора.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР