Името на охранителя е Хосе Пердомо. За разлика от останалите

...
Името на охранителя е Хосе Пердомо. За разлика от останалите
Коментари Харесай

Последните часове на Джон Ленън: Преди 40 години Марк Чапман стреля...

Името на охранителя е Хосе Пердомо. За разлика от останалите пазачи в жилищния блок в Дакота, кубинският емигрант Хосе, който приказва и негоден британски, е другарски надъхан и приказлив.

В съдбоносния ден преди 40 години, в който Джон Ленън е погубен, той и Марк Чапман разискват Фидел Кастро, пагубната инвазия в Залива на прасетата и покушението над Джон Ф. Кенеди. "Какво би принудило Лий Харви Осуалд ​​да простреля президента? " - пита Марк, написа dnes.bg.

"Не знам. " Температурата е спаднала. Марк стяга шалчето на врата си и пристъпва от крайник на крайник в опит да се стопли.

"Мислиш ли, че Кастро е имал роля в това? "

"Вероятно ", дава отговор Хосе. "Той има роля във всичко. "

В своята книга "Последните дни на Джон Ленън ", Джеймс Патерсън разказва моментът, в който един от най-известните музиканти в света губи живота си. Малко след късия диалог на Чапман с Хосе, лимузината на Ленън се появява идззад ъгъла. Ето по какъв начин продължава историята:

Марк се връща все още, в който Джон Ленън подписва албума си (бившият Бийтъл е подписал копието на Чапман на Double Fantasy пред Дакота оня следобед). Тогава той има идеалната опция да го убие, само че нещо не го стопира. Кара го да се запита дали има силата, смелостта, да премине през това. Той се усеща като Страхливия лъв от "Магьосникът от Оз ".

"Сигурно е необикновено да виждаш велика звезда като Джон Ленън от самото начало ", споделя Марк гледайки към улицата. "Ленън е може би най-популярният човек в света сега. Той е като господ или нещо сходно. Иска ми се да имах вашата работа ", добавя той. Хосе кима с почитание.

Черна лимузина стопира на светофар на ъгъла. Марк бръква в джоба си. Чака. Светлината се трансформира от алено на зелено. Лимузината прави необятен завой наляво. Марк усеща, адреналинът във вените си. Виждал е и други изискани коли, пренасящи поданици на Дакота, като Лорън Бакол и Леонард Бърнстейн, само че има предчувствието, че Ленън е вътре в тази лимузина и се връща вкъщи.

Марк крепко стиска револвера -.38 Charter Arms, до момента в който лимузината отбива до бордюра. Йоко излиза от колата. Марк е на 20 фута. Той се пробва да притегли вниманието й, като кима. Тя не кима в отговор. Ленън слиза от транспортното средство и следва жена си. Обръща се към Марк и се вглежда в него студено и дълготрайно.

Марк прави пет крачки към улицата. Спира. Обръща се. Влиза в бойна стойка и изважда револвера си.38, зареден с патрони с кухи върхове. Ленън е с тил към него - не вижда придвижването или револвера. От близко разстояние Марк стреля. Звукът е мощен. Той не знае дали патроните фактически ще работят. Страхува, че един или повече от тях са били развалени по време на полета и няма да сработят.

"Помогнете му, помогнете му ", крещи Йоко. "Той е убит, той е прострелян ", крещи тя. "Някой да пристигна бързо. " Марк още веднъж натиска спусъка - чува мощния изстрел и вижда Ленън да се спъва.

"Те работят ", мисли си той, до момента в който стреля в гърба и рамото на Ленън. Музикантът, необикновено, към момента стои прав. Но по-късно се препъва към предните стъпала на Дакота. Той изпуска няколко касети и се срутва вътре в караулата на портиера. "Няма да оцелееш по-късно. Мъртъв си ", мисли си Мар взирайки се след него, а изстрелите още звънят в ушите му.

Пердомо бързо хваща Марк Чапман за ръката - тази, който държи револвера..Той пада от ръката на Марк. Нощният надзирател го изритва настрани.

"Знаеш ли какво направи? ", недоверчиво пита Хосе, а по лицето му текат сълзи. "Знаеш ли какво направи? "

"Току-що гръмнах Джон Ленън. "

"Просто се махай отсам, дребосъче. Просто се махай отсам! ", крещи Хосе.

Марк обръща глава комплициран. "Но къде ще отида? " Хосе не дава отговор. Марк вади от задния си джоб копието си на "Спасителят в ръжта " с меки корици и стартира да чете.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР