Името Илинденска Македония“ не премахва иредентизма е позицията на част

...
Името Илинденска Македония“ не премахва иредентизма е позицията на част
Коментари Харесай

Гръцките опозиционни партии са против името „Република Илинденска Македония“


Името „ Илинденска Македония “ не отстранява иредентизма е позицията на част от опозиционните политически партии в Гърция, сред които са „ Нова народна власт “, „ Движението за смяна “ и Комуниситическата партия на Гърция. В същото време Златна зора и Съюзът на централистите освен са срещу съответното име, само че и срещу каквото и да било название, съдържащо думата „ Македония “.

След срещата си с президента Прокопис Павлопулос гръцкият министър председател Алексис Ципрас организира телефонен диалог с ръководителите на четири от шестте гръцки опозиционни партии, показани в гръцкия парламент. Премиерът уведомил събеседниците си за хода на диалозите по името и постигнатото дотук. Той подчертал, че упорства за съставно име за цялостна приложимост, инспектиране на македонската конституция и използването му като причина за интеграция в интернационалните организации. Що се отнася до името Ципрас споделил, че няма да се навлиза в разискване,у до момента в който не бъдат изпълнени предварителните условия.

От своя страна партиите осведомиха гръцките медии за техните позиции след диалога с Ципрас.

Още в петък, т.е. преди да беседва с Ципрас, Фофи Генимата от „ Движението за смяна “ съобщи, че счита „ Илинденска Македония “ за знак на иредентизма. „ Иска ми се да имам вяра, ч„ е държавното управление изобщо няма да стартира договаряния за това име “, сподели през вчерашния ден тя. Агенция АНА-МПА заяви, че съгласно нея по време на диалога си с премиера Генимата изразила несъгласието си с „ Илинденска “ в името, защото счита тази дума за удостоверение на иредентизма. Източници от партията уведомили АНА-МПА, че Ципрас дал отговор на Генимата, че държавното управление първо ще договаря за това името да бъде за цялостна приложимост (ерга омнес), за смяна на конституцията и за премахване на иредентистките изказвания. А по-късно Ципрас допълнил, че и държавното управление не е приело упоменатото име.

Ставрос Теодоракис от партията Река също изразил запаси по отношение на „ Илинденска “.

Димитрис Куцубас от компартията на Гърция упорства името да има строто георграфско определение. А съгласно него името „ Република Илинденска Македония “ не отразява това искане на партията.

По отношение на името "Илинденска Македония" Василис Левендисот Съюза на централистите допуска, че предлагането е огласено, с цел да "изгори", т.е. да бъде отхвърлено поради реакциите на страните. Според АНА-МПА Левендис повторил пред Ципрас, че "вместо да се отстъпи името Македония на Скопие, Гърция ще би трябвало да убеди скопяните да одобряват името Скопие, като им даде в подмяна всевъзможен продан - стопански, капиталов, теоретичен, технологичен".

Кирякос Мицотакис от „ Нова народна власт “ също не приема „ Илинденска Македония “. В информация до медиите за диалога сред премиера и партийния водач се споделя, че това име е недопустимо, тъй като било обвързвано със основаване на македонска страна и нация, която включва и Солун. „ Това име исторически и директно се обвързва със устрема за основаване на „ македонска “ нация и страна, която включва Солун и се простира до Егейско море. Каквото и да било споменаване на Илинден в името на прилежащата страна освен няма да постави завършек на иредентизма на Скопие, само че, в противен случай, го удостоверява и ускорява. Поради това е недопустимо даже и да се слага като тематика за разискване “, написа н информация по случая опозиционната партия.

Никос Михалолякис от Златна зора пък напряко прикани държавното управление да организира референдум за името. Партията заради редица аргументи не беше включена в брифинга с премиера. Но пък в петък пред Народното събрание водачът на партията сподели, че предлагането „ Илинденска Македония “ е „ национално недопустимо и съдържащо иредентизъм “./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР