Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по

...
Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по
Коментари Харесай

Мостът, в който се оглежда Дяволът

Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по света. Повечето са с форма, наподобяваща арка и за всеки се носи мит, обвързван с локалния фолклор. Някога хората вярвали, че такива мостове са толкоз рискови и мистериозни, че би трябвало да са издигнати от самия Сатана.

Дяволски мостове има във Франция, Италия, Германия, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Англия, Естония, Румъния и даже в България.
 Снимка 415598

Но зашеметяващият мост Ракоцбрюке в Германия е неповторим по рода си, тъй като употребява отражението си, с цел да образува съвършен кръг, което без подозрение го прави един от най-живописните Дяволски мостове в света.

Архитектурата

Мостът се намира в най-големия парк в Саксония - Кромлоу. На 120 км е от Дрезден, покрай границата с Полша. Мостът и паркът са основани през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке.

Паркът Кромлоу е наличен за туристи, само че с цел да се резервира тази антична забележителност за поколенията, има възбрана да се минава по моста.
 Снимка 415599

И двата края на Дяволския мост са украсени с тънки каменни шпили, сходни на естествените базалтови колони, които се срещат на доста места в Германия. Освен това, кривината на моста е проектирана по подобен метод, че да оформя половината от съвършен кръг. Затова когато водата е неподвижна и светлината е вярна, се основава заблуда за цялостен каменен кръг.

Легендата

Една от легендите за построяването на моста гласи, че тъй като основният проектант желал да бъде сигурен, че мостът му ще бъде неповторим по рода си, той сключил договорка с дявола. В подмяна обаче дяволът изискал душата на първия минал по моста човек.
 Снимка 415597

Някои споделят, че архитектът надхитрил дявола, като пуснал по моста първо да мине едно куче. Други пък настояват, че архитектът отговорно извършил договорката и самичък прекосил за първи път моста.

Много хора до ден сегашен имат вяра в тайнствените мистични сили на Ракоцбрюке и споделят, че е портал към различен свят и в него се оглежда дяволът, написа Life Globe.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР