Именно в Древна Гърция се е зародило кулинарното изкуство в

...
Именно в Древна Гърция се е зародило кулинарното изкуство в
Коментари Харесай

Класическите гръцки рецепти

Именно в Древна Гърция се е зародило кулинарното изкуство в Европа. Едно от многото доказателства за това е фактът, че там през далечната 330 година прочие Хр. се е появила първата готварска книга, дело на Архестратос.

Гръцките предписания са образувани под въздействието на кухните на Балканите, Италия, Мала Азия и Близкия изток. Най-разпространените артикули са зехтинът, зеленчуците и билките, зърнените храни и хлябът, виното, рибата и разнообразни меса, най-много агнешко и ярешко, а като още допълващи обичайни вкусотии доминират маслини, сирене, патладжани, тиквички и киселото мляко.

 Пържени тиквички

Добре знае се, че гръцки обичайни ястия се свързват основно с зехтин, маслини, риба и “Узо ”. Това обаче въобще не е задоволително да заключи многообразието на тази неповторима кухня, " отговорна " за здравето и дълголетието на нашите южни съседи.

 Гръцка салата

Едно от най-характерните гръцки ястия е " Tiganita ". Това съставлява по този начин присъщото за гръцката кухня надълбоко пържене на зеленчуци. Най-използваните за задачата са тиквички, патладжани, чушки или гъби.

" Horiatiki " съставлява по този начин известната у нас Гръцка салата. Основните и съставки са домати с краставици, червен лук, сирене Фета и маслини Каламата, подправени със зехтин и лимонен сок.

 Гръцки сладкиш с грис

Единствено в Кипър и се прибавят още булгур и зелен- вместо червен лук. " Lachanosalata " е още един характерен тип гръцка салата, направена от зеле със сол, зехтин и лимонен сок, следвана от " Patatosalata " - картофена салата със зехтин, ситно нарязан лук, майонеза, лимонен сок или оцет. Общо взето, гръцките салати са едни от най-разнообразните в света.

Традиционна гозба от нашата съседка е " Dolmadakia " - лозови листа, пълнени с ориз и зеленчуци, а постоянно и с месо. Доста позната рецепта и у нас.

„ Kolokythoanthoi " - макар че не са изявени фенове на безмесните предписания, тази рецепта с тиквички, пълнени с ориз или сирене с билки е надълбоко залегнала в националния обичай на гърците. Подобен е казусът и с ястието " Fasolakia freska ", направено от свеж зелен боб, задушен с картофи, тиквички и доматен сос.

Истинско кулинарно тестване за всеки готвач е приготвянето на " Spanakopita " - спаначен къс със сирене Фета, яйца, зелен лук и подправки. И същинско вкусово преживяване за всеки, докоснал се до него.

" Fasolada " е типичната фасул супа, приготвяна и у нас. Гърците обаче го считат за персонално тяхно откритие. Чорбата, приготвена от боб, домати, моркови, целина, зехтин и други, е определяна в доста гръцки готварски книги като обичайно гръцко ядене, като от време на време даже го назовават " националното ядене на гърците ”.

Гръцката кухня дружно с нейните неповторими обичайни предписания, е неповторимо събитие, което не може да се опише - то би трябвало да се види и да се опита в цялото му разнообразие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР