Именно покайната молитва на св. Ефрем Сирин най-често се нарича

...
Именно покайната молитва на св. Ефрем Сирин най-често се нарича
Коментари Харесай

Коя е основната молитва по време на Великия пост?

Именно покайната молитва на св. Ефрем Сирин най-често се назовава „ основната молитва на Великия пост “. По време на великопостните богослужения тази молитва се чете в края на всяка ежедневна работа, а по време на литургията на Преждеосвещените блага – покайната молитва на Св. Ефрем Сирин се чете два пъти.

Молитвата се чете през цялата Света Четиридесетница в църквите, като се изключи събота и неделя. Чете се и през първите три дни от Страстната седмица, като тези дни включват молитвата за смирение в домашното молитвено предписание.

В събота и неделя Великопостната молитва на Св. Ефрем Сирин не се чете.

Молитвата по време на пост подтивка всички вярващи към смирение, показвайки на човек, че би трябвало да постави старания, с цел да промени живота си, само че Господ би трябвало да помогне на индивида в това.

Молитва на Св. Ефрем Сирин заема особено място измежду вярващите, защото нейната покаятелна мощ може да се съпостави единствено с петдесетия псалм на цар Давид.

Молитвата

Господи и Владико на моя живот,
не ми давай дух на бездействие, отчаяние, славолюбие и празнодумство.

Но дух на непорочие, смиреномъдрие, самообладание и обич дарувай на мене, Твоя раб.

Ей, Господи Царю! дарувай ми да виждам моите провинения
и да не съдя моя брат, тъй като си блажен во веки веков.
Амин.

Ако човек се моли вкъщи, тогава тази молитва на смирение се чете един път (както е посочено по-горе) в края на всяко домашно молитвено предписание: един път след утринните молебствия и след вечерните молебствия и след всяко в допълнение предписание, което поклонникът чете по време дневно.

Да оказва помощ Бог!

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР