Имената на отговорните компании, които все по-активно се включват с

...
Имената на отговорните компании, които все по-активно се включват с
Коментари Харесай

Призив към СЕМ и медиите: Не премълчавайте имената на дарителите!

Имената на виновните компании, които все по-активно се включват с дарения и лични планове в битката с разпространяването на ковид, да не бъдат премълчавани  в новините, излъчвания и други формати в електронните медии, приканиха в обща декларация най-големите работодателски организации у нас и всички браншови сдружения и асоциации в областта на пиар и рекламата. " Мениджър Нюз " поддържа техния зов абсолютно и през цялото време на рецесията разпространява всяка демонстрация на обществена отговорност от българските компании под рубриката #ДобритеПримери в страницата ни във фейсбук. Публикуваме цялостния текст на апела, адресиран до всички български медии, Съвет за електронни медии, национални и районни институции, както и организациите, които застават зад него: 

" Във време на невиждана рецесия бизнесът освен ще заплати висока цена, само че ще разчитаме на него да носи своята висока социална отговорност.

Отговорният бизнес поддържа изключителните ограничения, прилагани от нашето държавно управление, само че и инициира лични планове и работи интензивно, с цел да подкрепи битката с COVID-19. Добрите образци, дадени от бизнеса единствено за последните няколко дни: дарения за закупуване на респираторни апарати, техника и консумативи за лечебните заведения, които са на първа линия в битката с вируса; защитни средства за чиновниците на реда; основаване на фонд за финансиране за дейности на районно равнище в поддръжка на медицинските обекти; подаяние на средства за персонална хигиена; отваряне на достъп до услуги или нарастване на размера услуги за гратис прилагане от клиентите, с цел да могат те да останат у дома, както изисква въведеното изключително състояние и доста други.

Сред имената на възходящия с бързи стъпки лист са А1 България, Алкомет, Америка за България, Виваком, Гурменица, Кауфланд, Лидл, Ситибанк, Теси, Теленор България, Уникредит Булбанк, Фантастико, Фикосота, Хаос Груп и др . Списъкът пораства и евентуално към този момент пропущаме някои. Важното тук е, че тези компании вършат всичко това без условия и напъните им заслужават самопризнание. Всички тези дейности от страна на бизнеса в изискване на изключителното състояние са спомагателна тежест за техните досегашни бюджети, само че те го вършат в името на това, всички дружно да преодолеем възходящата рецесия. Нещо повече, те са наясно, че интервалът след рецесията ще е сложен за всички нас – институции, бизнес, медии, Неправителствени организации – всички.

Затова считаме, че в обстановка на изключително състояние е време да преосмислим някои свои досегашни настройки. От години бизнесът е деен корпоративен жител и като подобен заслужава имената на социално-отговорните компании да се знаят. Имената на тези организации би трябвало да бъдат оповестявани и техните истории би трябвало да служат за образец и да въодушевяват. Днес те вършат повече от нормалното, тъй като работят отвън рамките на главния си бизнес и го вършат в името на оправянето с най-сериозната до момента здравна и икономическа рецесия в международен мащаб.

Нашият апел към вас е имената на тези компании да бъдат споменавани в  новините, излъчвания и други формати в електронните медии. Това дава изчезналата до момента осведомителна стойност за феновете и носи ентусиазъм за други бизнеси. Това е качествена помощ за всеки български жител в сложни времена. 

Известно е, че споменаването на имена на компании не опонира на наредбата на Закона за радиото и малкия екран и на европейските наставления. За да се улесни този развой и преценката на медиите, са признати и Методически инструкции на Съвет за електронни медии във връзка със неразрешените скрити търговски известия и позиционирането на артикули като форма на комерсиално известие от месец май 2012 година Ясна е допустимостта за споменаване на артикули, услуги, наименования, търговски марки или действия на производител (под формата на диалект или изображение), когато това има осведомителна цел.

Намираме, че скриването на имената на фирмите през днешния ден е основна спънка пред информираността и ангажираността на жителите, както и пред основаването на чувство за единодушие на обществото в този толкоз сложен миг. Смятаме, че една от функционалностите на медиите, наред с даване на тествана и фактологически точна информация, образоване на аудиторията си, е и да гради доверие в институциите и в частния бизнес (към който те в огромна степен принадлежат също). Частният бизнес у нас – огромен, междинен, дребен – е главният източник на национално благосъстояние и разцвет, той тласка стопанска система, нововъведения и обучение напред. Отсъствието му в новинарския поток с бизнес-тематика за важен триумф или за сторено положително, основава информативен недостиг. Затова считаме, че в този момент е времето тази процедура да бъде сменена с отговорно медийно отразяване, в което публичните ползи и осведоменост са приоритет. 

Благодарим на медиите, които към този момент без терзание загатват ясно имената на корпоративните донори. Но чакаме противоположна връзка от тези, които към момента имат терзания да го вършат. Всъщност, ще сме извънредно щастливи, в случай че през идващите дни стартираме да чуваме от ден на ден имена на наши и международни компании- донори във Вашите вести. Нещо повече, ще се радваме тази естествена процедура да продължи и след отшумяване на здравната изключителна обстановка у нас.

С почитание:

Илияна Захариева, ръководител на УС на БДВО

Мария Гергова, ръководител на УС на БАПРА

Ненад Лозович, ръководител на УС на БАКА

Радосвет Радев, ръководител на БСК

Ирина Йорданова, д иректор Публични политики и планове на КРИБ

Миглена Узунова-Цекова, ръководител на БАУХ

Д-р инж. Боряна Манолова, ръководител на УС на СЖББ             

Михаела Малеева, изпълнителен шеф на АСКО

Д-р Ваня Бабанин, началник на българския клон на ЕАКД

Любомир Блатски, ръководител на ДПВОСБЖ

Даниел Киряков, ръководител на Комисия по професионална нравственос към БДВО

Радослав Неделчев, ръководител на УС на IAB България "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР