Имате ли доверие на следните политици/личности? На този въпрос за

...
Имате ли доверие на следните политици/личности? На този въпрос за
Коментари Харесай

Изследване: Вторият тур е неизбежен. Радев и Герджиков ще бъдат на балотаж

Имате ли доверие на следните политици/личности? На този въпрос за Румен Радев 54,7% от интервюираните дават отговор с „ по-скоро да “, а 39,1% с „ по-скоро не “. За главния му конкурент проф. Анастас Герджиков 30,8% от запитаните дават отговор с „ по-скоро да “, а негативен отговор дават 46,9%.

„ Рейтинги и утвърждение не значат безусловно гласове за избор на дадена позиция “, посочи от своя страна Юлий Павлов, шеф на центъра, представен от БГНЕС.

Проучването е извършено в интервала 6 – 10 октомври, а в него са взели участие 812 пълнолетни жители, имащи право на глас.

Ако на изборите за президент се явяват следните претенденти, за кого ще гласувате? Ето по какъв начин дават отговор интервюираните: Румен Радев – 49,5%; проф. Анастас Герджиков – 22,3%; Мустафа Карадайъ – 9,1%; Лозан Панов – 7,5%. Певицата Луна Йорданова пък събира 1% от утвърждението на запитаните, изпреварвайки доцент Милен Михов, който е с 0,7%.

„ Вторият тур е неминуем. Румен Радев и проф. Анастас Герджиков ще бъдат на балотаж. Как тъкмо ще се развие балотажът, ще бъде обект на по-нататъшни проучвания “, позволява Юлий Павлов.

Служебният кабинет също се употребява с висок рейтинг, само че не може да доближи степента на доверие, която има президентът Румен Радев. Дейността на служебното държавно управление се приема „ по-скоро позитивно “ от 38,3% от интервюираните, 36,2% „ спорно “, а 20,9% одобряват работата му „ по-скоро негативно “.

Интересни са и данните за оценката на хората за работата на предходния парламент. 30,5% считат, че законодателният орган е приключил нещо потребно като е приел актуализацията на бюджета и повишението на някои пенсии, само че 57% дават отговор, че депутатите най-много са се карали, без да свършат нищо в интерес на хората.

Кой носи най-голямата отговорност за това, че 46-тото Народно заседание не излъчи държавно управление? „ Всички са отговорни “ – по този начин дават отговор 41,6%, а 29,1% сочат за съответен провинен партията на известния ефирен водещ Слави Трифонов – „ ИТН “.

Общо 54,7% от интервюираните декларират, че ще гласоподават за същата политическа групировка, за която са дали своят вот на предходния избор на 11 юли.

Ето каква моментна картина за предварителния парламентарен избор съгласно данните на проучването: ГЕРБ-СДС – 24,2%; „ Българска социалистическа партия за България – 15,8%; „ Продължаваме промяната “ – 12,8%; „ ИТН “ – 11,7%; Движение за права и свободи – 11%; „ Демократична България “ – 10,3%. Малко под 4-процентовата преграда остават „ Изправи се БГ! Ние идваме! “.

„ ИТН “ търпи най-големи вреди, единствено 45% от техните гласоподаватели биха повторили вота си “, посочи още шефът на Центъра за разбори и маркетинг.

„ Това е моментна фотография към 10 октомври, разлики от 1-2% могат да провокира основни промени в подреждането. Две неща ми се костват невъзможни да се трансформират. Първо – в случай че забележим какви са възможните разпределения по депутатски места, ще забележим, че няма метод да се сформира държавно управление, в което с изключение на ГЕРБ и Движение за права и свободи, да може да бъде изолирана и друга политическа мощ. Това няма да бъде допустимо. За да се сформира държавно управление, ще би трябвало да има или коалиция сред останалите 4-5 партии, или държавно управление на малцинството, само че подкрепено от останалите партии. Картината в идващия парламент няма да бъде доста по-различна “, разяснява още резултатите от изследването Юлий Павлов, съгласно който предстоят тежки договаряния.

Той предвижда, че с цел да има държавно управление, то най-вероятно би трябвало да се излъчи с мандата на „ Продължаваме промяната “ – групировката на двамата някогашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Две трети от интервюираните пък споделят, че държавно управление би трябвало да бъде излъчено от 47-ото Народно заседание даже и с цената на огромни взаимни отстъпки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР