Имат ли машините с изкуствен интелект право на свобода на

...
Имат ли машините с изкуствен интелект право на свобода на
Коментари Харесай

ЕК иска ясни правила за прилагането на изкуствения интелект

Имат ли машините с изкуствен интелект право на независимост на словото? Отговорът на Европейската комисия е НЕ. Брюксел упорства софтуерните компании и платформите, които употребяват изкуствен интелект, да слагат етикети на наличието, основано по този метод и да подсигуряват, че машините няма да бъдат употребявани за разпространение на дезинформация. Европейската комисия желае въвеждането на незабавни ограничения, с цел да не се трансформира изкуственият разсъдък в опасност за демокрацията и обществата.

Опасенията на Брюксел са, че всеобщото нахлуване на изкуствения разсъдък в живота може да се употребява за изкривяване на обстоятелствата и разпространение на подправени вести и изображения. Затова потребителите би трябвало да знаят дали обещано наличие e основано от хора или от машини. Европейската комисия упорства платформите, които употребяват изкуствен интелект, незабавно да стартират да слагат етикети на наличието, основано от изкуствен интелект.

“Компаниите, които употребяват изкуствен интелект в своите услуги, като Бинг на Майкрософт и Бард на Google би трябвало да обезпечат гаранции, че тези услуги няма да се употребяват от злонамерени хора, които да основават подправени вести. Компаниите, които имат услуги, разпространяващи наличие, основано от изкуствен интелект би трябвало да основат технологии за ясното му отбелязване и различаване от потребителите. Нашата съществена задача е да пазиме свободата на словото, само че когато става дума за продуктите на изкуствения разсъдък, аз не виждам никакво съображение машините да имат право на независимост на словото ”, съобщи Вера Йоурова - зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейските полезностите.

44 са софтуерните компании, измежду тях и огромните интернет платформи, които са подписали Кодекса на Европейския съюз за битка с дезинформацията. Към тези компании е ориентирано и настояването на Брюксел за въвеждане на ясни правила. Засега Кодексът е непринуден, само че той дефинира главните моменти в новия Закон за цифровите услуги, който влиза в действие в края на август.

Според Йоурова огромните интернет платформи би трябвало да обезпечат задоволително фрагменти и проверители на обстоятелства за всички страни от Европейски Съюз и на всички езици:

“Особено страните от Централна и Източна Европа са прицел на непрекъснати офанзиви от страна най-много на съветски източници на дезинформация и по тази причина би трябвало да се обезпечава добра инспекция на обстоятелствата. ”

Йоурова разяснява, че Туитър е избрал пътя на борбата и е постъпил неверно, откакто предишния месец компанията реши да се отдръпна от Кодекса за битка с дезинформацията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР