Имаше расови предразсъдъци и бариери, беше трудно да бъда възприета

...
Имаше расови предразсъдъци и бариери, беше трудно да бъда възприета
Коментари Харесай

Прецедент! Украинка стана „Мис Япония“, изборът й предизвика полемики

" Имаше расови предубеждения и бариери, беше мъчно да бъда възприета като японка ", това сподели на безукорен японски език просълзената Каролина Шино, откакто в понеделник беше коронясана за " Мис Япония ", заяви Би Би Си.

Шино, родена в Украйна преди 26 години, се преселва в Япония на петгодишна възраст и израства в Нагоя.

Тя е първият натурализиран японски жител, който печели състезанието, само че успеха ѝ още веднъж разпали дебата за това какво значи да си японец.

Докато някои признаха успеха ѝ като " отражение на днешното време ", други обявиха, че тя не наподобява по този начин, както би трябвало да наподобява " Мис Япония ".

Преди съвсем 10 години Ариана Миямото беше определена за " Мис Япония " и беше първата с родители от разнообразни раси, което също провокира дискусия по това време. Изборът на Миямото, чиято майка е японка, а татко ѝ е афроамериканец, повдигна въпроса дали на човек със смесена раса въобще би трябвало да бъде разрешено да се състезава и да завоюва.

Някои в обществените мрежи разкритикуваха избора на Каролина Шино за " Мис Япония ", тъй като родителите ѝ не са японци.

" Момичето, което беше определено за " Мис Япония ", даже няма японска кръв, а е 100% украинка. Тя е красива, само че това беше състезанието за " Мис Япония ". Какво японско има в нея? ", написа консуматор в обществената мрежа X.

" Ако тя беше най-малко на половина японка, нямаше да има проблем. Но тя няма нищо общо с Япония, даже не е родена в Япония ", добави различен консуматор.

Има и такива, които декларират, че нейната победа е изпратила " неправилно обръщение ".

" Грешното обръщение е изпратено към японците, тъй като човек, който наподобява на европеец, е наименуван най-красивата японка ".

Други се питат дали изборът на момиче, родено в Украйна, е политическо решение.

" Ако беше родена като рускиня, тя нямаше да завоюва. Никакъв късмет. Очевидно е, че в този момент критерият е политическо решение. Какъв печален ден за Япония ", гласи един от мненията в мрежите.

Ай Вада, уредник на състезанието " Мис Япония ", показа, че състезанието " ни даде опция да преосмислим какво е японската хубост ".

" Убедена съм в едно - японската хубост не е във външния тип, в кръвта, а съществува надълбоко в сърцето ни ", добави тя.

Това отношение е в унисон с обявата на Каролина Шино в Инстаграм предходната година, когато получи японско поданство, в която тя съобщи, че " може и да не наподобява като японка, само че че е японка в душата си ", тъй като е израснала в тази страна.

Когато короната беше сложена на главата ѝ и тя беше публично оповестена за " Мис Япония ", тя съобщи, че е " осъществила една фантазия ".

" Признанието, че съм японка, ме изпълва с признателност. "

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР