Имаше една история с онова кученце, помиярчето, което се появи

...
Имаше една история с онова кученце, помиярчето, което се появи
Коментари Харесай

Проф. Георги Близнашки: Радевата държава в крайна сметка е една помиярска държава

Имаше една история с това кученце, помиярчето, което се появи на жълтите павета. Това е признакът на новата ни страна - Радевата страна в последна  сметка е една помиярска страна. Това е което се получи. Там е източникът на злото, източникът на злото е в президентството, тъй като този човек излезе и по най-безотговорен метод размаха юлрука си, без да си дава сметка какво ще последва надолу в обществето. Добрите-лошите, почтените-непочтените - и стана тя една! После почтените се оказаха шарлатани и въобще нашият политически живот минава през една доста тежка рецесия. Това сподели някогашният длъжностен министър председател и специалист по конституционно право проф. Георги Близнашки по Bulgaria ON AIR. 
 
С годините човек стартира да схваща, че политическите занимания не всеки път носят наслада. Не знам дали сте чували за онази велика поговорка на италианския политик Джулит от края на 19 и началото на 20 век, неведнъж министър-председател и когато се отдръпва, една журналистка му задава въпроса дали е мъчно да се ръководи страна като Италия. Той дава отговор " Не, по никакъв начин, само че няма смисъл ". Казвам го по отношение на това, че в някои обстановки е най-добре да се изчака да отмине вълната и да настъпи успокоение.
 
По думите му към този момент три години продължава хаосът в политическия живот у нас.
" Хаос е по-сложно разбиране, по-скоро се получи една безкрайна мъка, само че при революциите е по този начин - водата се размътва и се получава един въртоп, изплуват боклуците и би трябвало да мине много време, преди да тръгнат надолу, където им е мястото. За моето потомство демокрацията беше умишлен избор. Не съм попаднал в политиката случайно. Работил съм на високи нива още преди 10 ноември и това събитие имаше един доста огромен смисъл - България да стане демократична и цивилизована страна, да се върнем към идеалите на нашето възобновление, времената на Търновската конституция и всичко останало ", съобщи проф. Близнашки.
 
Във Великото национално заседание, а и по-късно - сред политическите партии имаше едно съревнование - да потвърждават своята обвързаност към демократичните полезности и правила, имаше една конкуренция в това отношение, а в този момент е противоположното. Важното е да се доберем до властта, да се докопаме до властта, съобщи конституционалистът. 
 
Най-обидното нещо е намесата на външния фактор, сведе всички тези старания България да бъде свободна и самостоятелна страна. На времето аз бях студент за първа година и бях ослепителен студент тогава. От Централния комитет ми предложиха да отпътува за Москва, с цел да изучавам интернационално право, интернационалните връзки, предвид на една бъдеща кариера и в никакъв случай няма да не помни чичо ми, който е стожер на семейството, остарелият болшевик от 20-те години, който пристигна при мен и ми сподели " Сине, на никое място няма да вървиш! Ще пристигна време, когато политиката на България ще се прави в София ". 
 
Изведнъж се оказа, че всички тези желания да поемем ориста в личните си ръце, да оттласнем непознатите въздействия, несъмнено, преди всичко съветското, то в този момент се замества от друго, още по-неприятно и арогантна е намесата във вътрешните работи на страната ", признава някогашният длъжностен министър председател.
 
Проф. Близнашки е безапелационен, че намесата във вътрешните работи на страната ни основава голям дискомфорт.
" Започвам да си задавам въпроса след всички тези старания, дали в последна сметка нашият народ е в положение да живее в изискванията на народна власт. Това е огромната драма, тъй като доста елементарно се поддаваме на внушенията, националното изменничество стана публична политика и никой нищо не реагира. По националните медии върви един безконечен церемониал на нелепостта. Какви ли не псевдокоментари, все едно нещата са естествени, а обстановката е изключителна ", възмущава се гостът.
 
Ситуацията е извънредно трагична, натискът е голям да се подмени политическия хайлайф. Няма никаква опозиция. И доста неточности се направиха. Не виждам тези политически среди, които са в положение да показват едно държавническо държание. Хората бленуват за властта, по този начин си вземат решение лични проблеми - персонални, тяснопартийни. И виждате по какъв начин се натрупва външният дълг - 50 милиарда, следващата година още 20 милиарда Вървим към злополуката с отворени очи, предвижда той. 
 
Една огромна коалиция сред двете партии - първата и втората - е най-хубавото нещо, само че виждате, че не се случва. Има боязън от изкарването на трети лист " Магнитски ", България беше отворена за влияние посредством тъй наречените световен акт " Магнитски ". Тук откри почва и то със единодушието на президента. От 10-те глобени, 8 са българи. Това е парадокс и ще продължи. Не се държим като суверенна страна. Отдавна е казано, че рибата се вмирисва от главата. Чудя се персонално аз по какъв начин да намеря модуса, с цел да се преживее това подло време. Не инцидентно 2/3 от българите не гласоподават. Аз бях един от тези 109 хиляди българи, които означиха онази последна кутийка " Не поддържам никого ", разкри той. Направих го, тъй като не мога да свържа концепцията за по-добро бъдеще с нито една политическа мощ, която е на сцената, добави Близнашки. 
 
Знаете, че аз съм любим на дипломатическия корпус, постоянно ме канят, с цел да чуят мнението ми. Преди време разговарях с дипломати за тези новите хора в политиката. И аз им споделям: " Това са неподотвени хора, амбулантни търговци, хванати от улицата. Тази история с харвардските дипломи е изцяло подправена, това не е гаранция, че могат да се оправят. И отговорът на дипломата беше: " Те ще се научат ". Трябва да ги чакаме да се научат. И стана неудържима дълговата серпантина, акцентира професорът. 
 
Много нездравословно е това, което се направи да се вкарват морални категории в политиката - положително, неприятно. Политиката е битка на ползи. Ясно е, че тези, които се захващат с политика не са образците за морално съвършенство. Няма за какво да чакаме такива неща, значимото е да са задоволително грамотни, с цел да отстояват националните ползи. Но в България се получи тази псевдоморалистична вълна, тя ще отмине. Не ви ли прави усещане, че през последните няколко години, когато стартира " битката с корупцията ", корупцията стана вездесъща, тя е повсеместна. Това е нетърпимо, посочи проф. Георги Близнашки.

Законът за следствие на основния прокурор, тъй наречените " законопроект Зарков ", е един неуместен законопроект, явно е противоконституционен и даже Конституционния съд има даде едно мнение, в което ясно разказва за какво опонира на конституцията. Това е палиатив. Въпросът е да вземат тези 19 милиарда Трябва доста да мразиш родината си, с цел да включиш сходен закон в Плана за възобновяване и резистентност, безапелационен е конституционалистът. Млади хора, безотговорни, вършат кариера за сметка на националните ползи, добави Близнашки.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР