Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите

...
Имаме точно 2 месеца за преговори с ЕК, очакваме синдикатите
Коментари Харесай

Протестиращите не отидоха на среща с премиера. Денков: Очакваме синдикатите, за да подготвим аргументите и исканията си пред ЕК

Имаме тъкмо 2 месеца за договаряния с Европейска комисия, чакаме синдикатите за диалози всъщност. Това зави министър председателят Николай Денков след несъстоялата се през днешния ден среща в Министерския съвет с представители на синдикатите и на протестиращите миньори и енергетици.

" Днес повече от всеки път имаме потребност от единодушие по какъв начин да е развие българската енергетика през идващите 20 години. Съгласие, учредено на действителни обстоятелства и същински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични упования. За да има единодушие, първо би трябвало да има диалог, не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за договаряния, с цел да бъде чут всеки и да се откри най-хубавото решение на всички. За това поканихме представителите на синдикалните организации за диалог по всички значими въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците. Синдикалните организации за в този момент отхвърлят да дойдат ", сподели Денков.

По негови думи всички би трябвало да са подготвени за изчерпателен диалог. Министър-председателят удостовери няколко акцента, касаещи териториалните проекти.

" Плановете не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни европейски стратегии. Тези средства са предопределени за развиване на съответните райони, те могат да ги преобразят Те са налични, само че би трябвало да ги желаяме, спазвайки европейските правила ", изясни Денков.

По негови думи с предаването на документите, договарянията с Европейска комисия занапред стартират. Ще бъдат разисквани всички точки в Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика и по териториалните проекти. Според Денков с проектите България не поема ангажимент да закрие избрани мощности, свързани с производството на ток от въглища, тъй като няма подобен текст.

" Предадохме проектите на последната допустима дата, те би трябвало да получат утвърждение от Европейска комисия и всички държави-членки до 31 декември тази година. Плановете на всички останали страни бяха подадени от дълго време, ние сме последни в тази активност. Имаме тъкмо 2 месеца за договаряния с Европейска комисия, чакаме синдикатите за диалози всъщност, с цел да продължим договарянията с Европейска комисия и дружно със синдикатите да подготвим причините и да сложим настояванията си ", сподели още министър-председателят.

Денков акцентира, че в проекта не е залегната друга дата, с изключение на 2038 година като година, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

" Имаше искане от протестиращи да отпадне датата 2026-та във връзка с Топлоелектрическа централа Бобов дол, да, тя е отстранена от предадените териториални проекти в Европейска комисия. Няма дати за затваряне на съответни въглищни централи, които имаше в някои предходни версии. Ще подсигурим нужните базови мощности от въглищни централи най-малко до 2038 г, с цел да подсигуряваме националната енергийна сигурност. Дори, когато след години спре производството на сила от въглища, самите предприятия ще продължат работата по рекултвиция и промяна на съответните територии най-малко още 5 до 10 години след затварянето ", разясни Денков.

По отношение на компенсациите на служащите, които решат да изоставен, министър председателят разгласи, че държавното управление ще работи дружно със синдикатите по сформиране на Национална стратегия за компесаторни пакети. По негови думи общоприетите пакети за сходни действия в други страни са 24 заплати.

" Обсъждаме разновидности и за 36 месечни заплати. Всичко ще се случва по методика, която ще се създаде взаимно от кабинета и синдикатите ", разясни той.

Според него крайният период за изпращането на проектите съответствува със старта на предизборната акция за локалния избор, което дало мотив на претенденти да " злоупотребят с терзанията на хората ".

" Няма да има решения с митинги, блокади, с волно или несъзнателно поддържане на нечии политически упоритости, няма решения като се блокира всекидневието на жителите. Нека стартираме договаряния, с цел да работим дружно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците ", сподели още министър председателят.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР