Имаме предложение за изготвяне на нов кодекс, който да обедини

...
Имаме предложение за изготвяне на нов кодекс, който да обедини
Коментари Харесай

Пишат нов кодекс в правителството

Имаме предложение за правене на нов кодекс, който да сплоти всички закони в бранша на строителството, сподели арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Седем съществени целта за развиване на бранша показаха от архитектурно-строителния отрасъл. А главната им цел е да се форсира и улесни издаването на разрешителни за построяването на здания.

Основните ни претенции са за оптимално облекчение на строителството, въвеждане на цифрови разрешителни за строителство и на регистрационен режим на плановете, сподели арх. Владимир Милков, ръководител на Камарата на архитектите в България (КАБ). Искаме да разтоварим основните архитекти от отговорността да утвърждават строителните планове, добави той. Има недобросъвестни архитекти, които употребяват правата си за корупционни практики, стимулира настояването на сектора арх. Владимир Милков.

Искаме и да бъдат прецизирани текстовете в законодателството, които уреждат разпоредбите за строителство на инженеринг, сподели ръководителят на КАБ. Според него би трябвало да се уточни в кои случаи този метод в строителството може да се употребява, и в кои не. Във всички европейски страни е дефинирано в кои случаи може да се строи на инженеринг, и в кои наложително би трябвало да се мине през конкурс с архитектурен план. При строителството на огромни обществени здания първо би трябвало да се създаде прецизен план и по-късно да се обви социална поръчка за избор на строител, изясни арх. Владимир Милков. Но при строителството на атомни електроцентрали, тунели, мостове, помпени и пречиствателни станции може да се употребява инженеринг, добави той.

Около показаните претенции се сплотиха всички асоциации в сектора - Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България (КСБ), Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), Българска асоциация на архитектите и инженерите-консултанти, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, написа в. " Труд ".

Искаме среща с министъра на финансите Асен Василев, с цел да обсъдим измененията в Закона за публичните поръчки, сподели арх. Владимир Милков. „ Вярвам, че новото държавно управление ще се съобрази с нашата експертиза. Всички браншови организации желаем да работим взаимно с държавното управление в интерес на публичния интерес “, добави той.

Браншът предлага да се понижи броят на регионите за обмисляне - от сегашните шест да станат четири, да се регламентира единствено един тип общ организационен проект (вместо четири в момента), както и да се вкарат 5 степени (вместо три) за височина на застрояването с разнообразни градоустройствени условия - доста ниско, ниско, приблизително, високо и доста високо.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР