Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от

...
Имаме около 2 милиона ваксинирани в България, нека всеки от
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Нека всеки от тези 2 млн. да убеди още един да се ваксинира и до март мерките ще паднат изцяло

Имаме към 2 милиона имунизирани в България, дано всеки от тези 2 милиона да убеди още един да се имунизира през септември и аз съм уверен, че от март месец следващата година ограниченията ще паднат напълно.

Това съобщи в " Денят стартира " проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската организация по медикаментите.

По думите му за жалост обстановката за България по никакъв начин не е добра.

" Ние сме на равнището на имунизационно покритие на страните от третия свят. У нас имунизационното покритие е някъде под 20%, до момента в който в множеството европейски страни - Малта, Дания, Португалия, равнището е над 70% ", сподели Гетов.

Според него посоката, в която се върви, е за от ден на ден рестрикции за българските жители да пътуват, и евентуално това ще се отрази и на туризма, тъй като на жителите на други страни ще им бъде предложено да не посещават червени зони, каквато е България.

Той разяснява и третата доза, която някои страни обмсилят да ползват, с думите: " това е малко като каруцата пред коня ". Професорът бе безапелационен, че с цел да има трета доза, би трябвало да има данни от клинични изпитвания, от наблюдаване за това какъв е профилът на резултатност и на сигурност при слагането ѝ.

" В момента има утвърдени 4 ваксини - 3 с по две дози и една еднодозова. Другото са планове и стремежи. Европейската комисия излезе с рекомендация, че страните, които стартират да имунизират с трета доза, това ще бъде незаконосъобразно, защото късата характерност е за две дози и производителтие не носят никаква отговорност по-късно ", изясни проф. Гетов.

И добави, че има прекомерно огромна разлика сред бустерна - усилваща, доза и трета доза от същата ваксина. Трета доза - просто трети път те боцкат със същата ваксина. А бустерната доза има за задача да укрепи имунитета на организма, т.е., тя е обновена по някакъв метод, изменена, приспособена към новите или предстоящите разновидности на вируса.

Проф. Гетов чака след приключването на сезона и стартирането на новата образователна година нещата да ескалират. Спроед него би трябвало някак си обществото и публичното мнение да бъде фокусирано в това какви са преимуществата на имунизирането, какво ни носи това във връзка с икономическо развиване, на естественото протичане на образователната година. По думите му, в случай че учителите и личният състав в учебните заведения са имунизирани, рискът от разпространяване на болестта ще бъде доста по-малък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР