Имаме начален етап на световен военен конфликт. Много хора, аз

...
Имаме начален етап на световен военен конфликт. Много хора, аз
Коментари Харесай

Проф. Димитър Недялков: Имаме начален етап на световен военен конфликт

" Имаме начален стадий на международен боен спор. Много хора, аз се причислявам към тях, дефинират пълномащабната война в Украйна като световна война ".

Това сподели пред БНР проф. Димитър Недялков, военен водач, историк и учител във Военната академия " Георги Ст. Раковски ". Той посочи, че от 2014 година в Украйна се водят дейни военни дейности, които са ескалирали и деескалирали, а от 24-ти февруари 2022 година се води пълномащабна война.

" Тя има директни препратки освен с територията на Украйна, а и с разнообразни точки в света, където протичащото се, зависи от хода на бойните дейности на войната в Украйна ", акцентира проф. Недялков.

Според историка и учител във Военната академия нито Владимир Путин, нито Джо Байдън приказва за мир.

" Оръжието е инструмент на войната. Даването на оръжие е наливане на керосин в огъня. Това е парадигма във военната просвета ", изясни той.

По думите на проф. Димитър Недялков България е директно заинтригувана от това в Украйна час по-скоро да стартират мирни договаряния:

" Когато приказваме за предоставяне на оръжие, постоянно би трябвало да си представяме, че наши братя умират и от двете страни. От двете страни на фронта се бият българи - за едната и за другата идея ".

" Траен мир е релативно разбиране. Войната е перманентното положение на света. Винаги могат да се изброят дузина военни спорове в света, които не престават да тлеят и там да се водят военни дейности. Ескалацията и деескалацията зависят от настройката на така наречен велики сили. Мирът постоянно е компромис ", разяснява още той.

Най-исканото извънредно положение от Русия е налагане на цялостен надзор на цялата територия на Украйна, счита проф. Недялков.

" Минималното, с което ще се съгласи Москва, е присъединение единствено на териториите, гласувани на референдум ", добави той.

Проф. Димитър Недялков акцентира, че България е страна от първата линия и би трябвало да се грижи за териториалната си целокупност и " да има нужния боен капацитет, с цел да извършва своите задачи и задания, които не са ни анулирани от груповата система за сигурност ":

" Българската войска изостана с модернизацията. Това води до загуба на качества даже да пазиме личната си територия. "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР