Имаме много да направим в името на българските граждани, започвайки

...
Имаме много да направим в името на българските граждани, започвайки
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Предстоят сериозни промени в лекарственото и фармацевтично законодателство на ниво ЕС

Имаме доста да създадем в името на българските жители, започвайки от профилактика, здравно обучение, просвета и осъзнаване на потребността от здравословен метод на живот и държание и преминавайки към чисто лечебни действия, споделя проф. Илко Гетов, представител на България в Комитета за лекарствените артикули за хуманна медицина на Европейската организация по медикаментите. Магистър и лекар по фармация, специализирал фармакоепидемиология в Германия и Италия. Преподава в Медицинския университет в София, Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Университет " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас.Понастоящем заема служба професор към катедра „ Организация и стопанска система на фармацията “ и е Председател на Общото заседание на Фармацевтичен факултет за мандата 2021-2025. От юни 2013 година до февруари 2020 година е ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Първи вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) през 2016 година Автор е на над 200 научни изявления,12 образователни пособия, 15 монографии и глави от монографии с над 300 цитирания в индексирани списания Член е на публицистични колегии на 8 интернационалните научни списания.

Проф. Гетов ще взе участие във втори панел * на  “, който ще се организира на 15 март в София Хотел Балкан

- Кои ще бъдат моторите на трансформацията в медицината и опазването на здравето в идващите години? До какви промени ще доведат?

- Основните мотори на развиването и трансформацията на медицината и опазването на здравето в идващите години ще останат уроците, научени от пандемията от КОВИД-19 и несъмнено големия скок в създаването на нови, съвременни и персонализирани медикаменти. Тук би трябвало да отбележим, че предстоят съществени промени в лекарственото и фармацевтично законодателство на равнище Европейски Съюз, респективно във всички държави-членки, тъй като явно се нуждаем от този обзор и промени след повече от 20 години опит. На първо място съгласно мен трансформацията ще засегне потреблението на огромни бази-данни, включително при клиничните изпитвания, изкуствения разсъдък и нуждата от доближаване сред системите на опазване на здравето в държавите-членки за реализиране на идентичен достъп и благоприятни условия за лекуване на жителите на Европейски Съюз. Първата стъпка е направена във връзка с верификацията като общоевропейска система, в региона на ОЗТ и медицинските произведения. Имаме нови отговорности на ЕМА, общи планове за ръководство на рецесии, неналичия и дефицит и това е пътя. Българската здравна система, включително лекарствения бранш и фармацевтичните услуги се нуждаят от квантов скок с цел да догонят положителните практики.

- Каква, съгласно вас би трябвало да е новата пътна карта на рационализация на здравните тактики и системи – у нас, в Европа? Кои са положителните образци, които можем да заимстваме от други страни в това отношение?

- Новата пътна карта за рационализация би трябвало да стъпи на познания, опит, умения и пълномощия на всички медицински експерти и оператори в системата, тъй че оптимално да се употребяват ресурсите в интерес на пациента. От друга страна, пациентът би трябвало да е определящия фактор при оценка на постигнатото с обезпечен достъп и висока степен на задоволеност. Имаме доста да създадем в името на българските жители, започвайки от профилактика, здравно обучение, просвета и осъзнаване на потребността от здравословен метод на живот и държание и преминавайки към чисто лечебни действия. Процесите са двустранни, само че може би би трябвало да стартираме от това медицинските експерти да не се интересуват от пари и равнище на финансиране и достъп, а пациентите да имат изчерпателни благоприятни условия за осведомен избор и самостоятелни данни за качество, резултатност, сигурност и успеваемост на лекуването.

* Участниците във втори панел на предстоящия   ще проследят и разкрият тенденциите, които трансформират фарма промишлеността, по какъв начин науката става действителност и  какво следва в региона на терапиите от ново потомство: персонализирана медицина, имунотерапия, биотехнологиите, клетъчна и генна терапия

 Бъдете част от събитието. Програма на форума и регистрационна форма търсете 

Девети народен фарма конгрес се реализира с поддръжката на: ; ;  ; ; ; 

Медийни сътрудници на събитието са: ; ;  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР