Имаме готовност да ги евакуираме в първия възможен момент“, увери

...
Имаме готовност да ги евакуираме в първия възможен момент“, увери
Коментари Харесай

Екипажът на блокирания български кораб в Мариупол има храна за още 8-9 дни

„ Имаме подготвеност да ги евакуираме в първия вероятен миг “, увери Петков
Има 260 метра сред кораба с български екипаж и оградата на пристанището край Мариупол. Тези 260 метра са като алея на гибелта. Говоря всеки ден с капитана. В момента са влезнали съветските танкове и обстрелват скривалището, където са към 100 украински бойци, удържат още линията. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в отговор на въпрос от водача на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов по време на блицконтрола в Народното събрание.

„ От трите съветски танка, които са влезнали, единият е взривен, само че диалогът с капитана прекъсна, тъй като би трябвало да слезе в по-ниските равнища на кораба. Искам да ви уверя, че сега, в който няма дейни бойни дейности, ще изтеглим тези хора от пристанището “, увери министър председателят.

По думите на Петков група под командването на шефа на военното разузнаване ген. Венелин Венев се намира в украинския пристанищен град Мариопул със задачата да изтегли блокираните на кораба там български моряци.

„ В понеделник и вторник имаше утихване на огъня и групата бе подготвена да влезе и да изведе екипажа “, описа Петков. Капитанът обаче споделил, че през същата нощ е имало пукотевица, не е безвредно и той не желае да поеме отговорност за живота на екипажа в този миг. „ Рискът е по-голям, в сравнение с вас ви рапортуват “, цитира думите на капитана Петков.

Ген. Венев пък държал връзка с воюващите за града руснаци и украинци. Проблем било, че украинската опозиция в региона на пристанището е откъсната от своето командване и няма връзка с тях.

„ Имаме подготвеност да ги евакуираме в първия вероятен миг, имаме цялостна подготовка, само че с цел да може това да стане би трябвало да сме сигурни, че тези 260 метра са безвредни. Говоря с дамите на тези хора всеки ден и ги известявам каква е обстановката. Хубавата вест е, че  храната и водата са за още 8-9 дни, тъй че имаме късмет да изчакаме. Ако тази борба свърши до няколко дни, ще имаме опция да изтеглим целия транспортен съд. В противоположен случай се надяваме най-малко в тези 260 метра да няма борба, с цел да  можем да изтеглим в сигурност екипажа. Всичко, което зависи от нас, ние го вършим “, безапелационен бе Петков.

Костадин Костадинов обаче го репликира, че дейностите е трябвало да бъдат по-навременни.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР